Društvo

Настављa се суђење одсутном Караџићу

ХАГ - У Хашком трибуналу сутра ће бити настављено суђење бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, којег оптужница терети за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.


Тужилаштво би сутра требало да настави са излагањем уводне ријечи, започете 27. октобра без присуства Караџића, који је одбио да се појави у судници, јер није имао довољно времена за припрему одбране.

Вијеће је наложило да, уколико се Караџић ни сутра не појави у судници, у уторак, 3. новембра буде одржана расправа на којој би стране у поступку изложиле своја виђења како да буде настављено суђење уколико оптужени не буде присутан.

Међу опцијама је и наметање адвоката Караџићу и именовање ''пријатеља суда'' за овај предмет.

Караџићеви правни савјетници су најавили раније да се он ни сутра неће појавити у судници. Судско вијеће је његово одсуство протумачило као ''одрицање од права да се присуствује суђењу''.

Хашки суд одбио је прошле недјеље Караџићев захтјев за четворомјесечно одгађање почетка суђења, јер, како је оцијењено, оптужени није навео ниједан ваљани разлог за такав свој захтјев, који би био у складу с правилником суда.

Караџићев захтјев да му је потребно додатно вријеме за анализу правних аката и преглед сваког документа, према оцјени суда, нису од важности и ниједан од наведених разлога не оправдава тражено одгађање почетка суђења за март 2010. године.

Један од Караџићевих правних савјетника београдски адвокат Горан Петронијевић раније је рекао да Караџић, у случају да му Хашки трибунал наметне браниоца, са њим неће имати никакву комуникацију и одбиће сарадњу.

Према распореду рада за наредну седмицу, радни дани у предмету Караџић биће понедјељак, уторак и сриједа.

У Трибуналу су у петак објављена и имена два свједока које Тужилаштво намјерава да саслуша у сриједу, 4. новембра, а то су свједок коме су одобрене заштитне мјере и дата шифра КДЗ263 и Сулејман Црнчало, који је раније свједочио на суђењу бившем предсједнику Народне скупштине РС Момчилу Крајишнику.

Бивши предсједник РС ухапшен је 21. јула 2008. године у Београду, а 30. јула пребачен је у Хаг.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog