Društvo

Петронијевић: Караџић се неће појавити ни сутра

БЕОГРАД - Бивши предсједник Републике Српске Радован Караџић ни сутра се неће појавити у судници Хашког трибунала, потврдио је данас Горан Петронијевић, правни заступник Караџића.


Он је рекао да ће Тужилаштво сутра вјероватно наставити уводну ријеч, по чијем ће завршетку, како је оцијенио, процес доћи у кризу, коју судско вијеће покушава да избјегне неком врстом статусне конференције заказане за уторак, 3. новембра.

"Веће је за уторак заказало једну врсту статусне конференције на коју је позвало одбрану и Тужилаштво да изнесу своје аргументе и да одлучи о њиховим предлозима", рекао је Петронијевић.

Он је навео да ће тим одбране одлучити да ли ће се неко од чланова тима у уторак појавити у судници, додајући да сутра путује у Хаг, гдје би у 14.00 часова у притворској јединици требало да се састане са Караџићем.

Петронијевић сматра да би евентуално наметања браниоца Караџићу било јако лоше за Трибунал, јер би поступак дошао у велику кризу, додајући да уопште не би желио да се тако нешто појави као могућност.

"Верујем да би поступак у том случају ушао у велику кризу, због тога што Караџић сигурно не би комуницирао са оним који је наметнут, друго, том би човеку требало много времена да уђе у материју, а ако не би ушао у материју него би прихватио да буде фикус у судници, он би довео у питање свој лични, морални, стручни и професионални интегритет, а и Хашког трибунала", истакао је Петронијевић.

Суђење бившем предсједнику РС почело је прошле седмице пред Хашким трибуналом изношењем уводне ријечи Тужилаштва, без присуства Караџића, који не жели да присуствује почетку суђења, јер није имао довољно времена за припрему одбране.

Судско вијеће је његово одсуство протумачило као ''одрицање од права да се присуствује суђењу''.

Хашки суд одбио је прошле недјеље Караџићев захтјев за четворомјесечно одгађање почетка суђења.

Вијеће је наложило да, уколико се Караџић ни сутра не појави у судници, у уторак, 3. новембра буде одржана расправа на којој би стране у поступку изложиле своја виђења како да буде настављено суђење уколико оптужени не буде присутан.

Међу опцијама је и наметање адвоката Караџићу и именовање ''пријатеља суда'' за овај предмет.

Бивши предсједник РС брани се сам пред Трибуналом, који га терети за за геноцид, злочин против човјечности и кршења закона и обичаја ратовања у БиХ од 1992. до 1995. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog