Društvo

Апелационо вијеће Суда БиХ одбило захтјев за Главашевим изручењем

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ одбило је захтјев правосудних органа Хрватске за изручење Бранимира Главаша, који је у Загребу неправоснажно осуђен на десет година затвора за ратне злочине над српским цивилима у Осијеку 1991. и 1992. године.


Портпарол Суда БиХ Мануела Хоџић није могла потврдити ову информацију коју су пренијели хрватски медији, наводећи да ће тек сутра моћи да саопшти да ли је та одлука донесена или не.

Хоџићева је рекла да не сумња у тачност ове информације, али није могла да одговори зашто јавност у БиХ није обавијештена о овој одлуци Апелационог вијећа Суда БиХ, која је, како преносе хрватски медији, донесена 26. октобра.

Хрватски медији преносе да је Суд БиХ прошле седмице у другостепеном поступку потврдио првостепено рјешење од 23. јуна којим је "одбијена молба правосудних органа Хрватске за изручење Бранимира Главаша".

Према истом извору, судским вијећем које је донијело одлуку о Главашевом неизручивању, предсједавала је судија Медџида Кресо, уз асистенцију судија Милоша Бабића и Неџада Поповца.

Из Суда БиХ медијима у Хрватској је потврђено да је ова одлука донесена, како се наводи, на основу важећих одредби закона о држављанству БиХ, јер је Главаш држављанин БиХ са боравиштем у Љубушком.

Послије изречене пресуде у Хрватској, Главаш је држављанство БиХ добио у децембру 2008. године на основу члана 6. Закона о држављанству, гдје пише да право на држављанство има "дијете чија су оба родитеља била држављани БиХ у вријеме рођења дјетета, без обзира на мјесто његовог рођења".

Министарство правосуђа Хрватске је након Главашевог бијега службено затражило од БиХ да га изруче хрватских правосудним органима.

Прије одлуке другостепеног суда предмет је био на разматрању у Тужилаштву БиХ које је, такође, потврдило првостепено рјешење уз обраложење да за Главашево изручење "нису испуњени законски услови, јер је он држављанин БиХ".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog