Društvo

Сајам књиге у Београду посјетило 140 000 људи

БЕОГРАД - Амбасадор Грчке у Београду Димостенис Стоидис, земље почасног госта 54. Сајма књига, свечано је предао "Отворену књигу" амбасадору Шведске Нилсу Кристеру Брингеусу, чија земља ће бити почасни гост наредног Сајма књига.


Министар културе Србије Небојша Брадић је на свечаној примопредаји "Отворене књиге" рекао да сви заједно треба да буду поносни на успјешну организацију овогодишњег Сајма, што се, како је навео, прије свега огледа у успјешном наступу почасног госта Сајма.

"Грчка је достојно представила своју књижевност и културу, а сигуран сам да ће и Шведска искористити прилику да српску читалачку публику упозна са својом културом и традицијом", нагласио је Брадић.

Сајам књига и овогодишња примопредаја "Отворене књиге", рекао је Брадић, учвршћује пријатељство Шведске, Грчке и Србије и унапређује рад на интеграцији Србије у ЕУ.

На завршној конференцији за новинаре 54. Сајма књига, директор предузећа "Београдски сајам" Анђелко Трпковић рекао је да је овогодишњи Сајам књига посјетило око 140 000 људи, од чега је 127 000 било са купљеним улазницама.

Један од најважнијих планова ове манифестације у будућности, рекао је Трпковић, јесте њена интернационализација и јачање регионалног значаја.

Директор Сајма је рекао да се нови излагачки концепт, којим су издавачи просторно раздвојени од књижара, а простор за излагање књига проширен на још једну халу, показао као изузетно успјешан и да су и сами учесници Сајма задовољни тим рјешењем.

На овогодишњем Сајму књига учествовало је више од 800 издавача из 24 земље, међу којима су гости из Шведске, Јапана, Канаде, Кине, Русије, Њемачке, Француске, Италије, Аустрије, Шпаније, Португала, Швајцарске, Израела, Бразила, Ирана, као и из земаља региона.

Књижевна дјела и издавачи из Републике Српске (РС) представљени су на штанду Министарства просвјете и културе РС и Представништва Српске у Србији, то је први пут да издавачи из РС наступају јединствено на сајму у Београду.

На овогодишњем Сајму организовани су бројни пратећи програми и промоције различитих издања, а одржано је и пет тематских скупова у оквиру Форума Сајма књига, као и такозване "Ћаскаонице", односно сусрети писаца, критичара и теоретичара са читаоцима.

Одржан је и "Школски дан" са програмима намијењеним ученицима и професорима, а приређене су и четири изложбе: "Грузијски рукописи", "Тодор Манојловић - грађанин света", "Афоризам и илустрација" и "Култура ћирилице".

За издаваче године проглашени су "Архипелаг" и "Креативни центар" из Београда, док је награду "Доситеј Обрадовић" за промоцију српске књижевности у иностранству добио мађарски издавач "Јеленкор" из Печуја.

Овогодишњи, 54. Међународни београдски сајам књига, који су 26. октобра отворили писац Драган Великић и књижевник Танасос Валтинос из Грчке, биће затворен вечерас.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog