Društvo

Oштријом казненом политиком до бољих резултата Инспектората

БАЊА ЛУКА - Директор Инспектората Републике Српске Славко Суботић оцијенио је да је потребна већа сарадња контролних органа и оштрија казнена политика, како би се дошло до бољих резултата рада Инспектората.


"Поједина лица оперишу у приватним кућама. У дјечјој играоници родитељи пуше. Ефекат на тако нешто може дати само казнена политика", оцијенио је Суботић.

Он је рекао да задатак инспектора није да обиђе све, већ да се контролом узорака иде тамо гдје има више неправилности.

"Ево, имате проблем у здравству. Поједина лица оперишу у приватним кућама. Ако је ишта загарантовано, онда је то приватни посјед. То мора ријешити казнена политика, ми не можемо да уђемо у нечију кућу. Када ухватимо такаво лице, треба да му буде одузета лиценца, и када буду расвијетљена два или три таква случаја, неће више никоме на памет падати такве ствари", рекао је Суботић.

Коментаришући чињеницу да неколико инспекција контролише храну у БиХ, Суботић је рекао да је проблем што четири инспекције контролишу храну, то су Фитосанитарна, Тржишна, Здравствена и Ветеринарска.

"Ако питате какву храну једемо, онда вам за то требају четири одговора. Храна је све од њиве до трпезе. Треба да буде формирана мултидисциплинарна инспекција која ће све то да контролише. Ми смо преузели стари систем и контролишемо само финални производ. Тад је касно. Треба контролисати процес. Ако контролишете процес, финале мора бити добро. Ако он не буде праћен, онда храна не мора бити добра и здрава", нагласио је Суботић.

Према његовим ријечима, недостатак кадра највиши угрожава инспекције за здравствену заштиту, социјалну заштиту, Просвјетна инспекција и Заштита од пожара.

"Потребан нам је један електроенергетски инспектор, јер ту немам никога, затим рударски и урбанистички инспектор, јер ови иду у пензију. Постигли смо споразум с Владом РС да примимо још инспектора, али не 27, како смо ми планирали, него 14, иако нам шест људи одлази. То је неки минимум да затворимо тај посао", рекао је Суботић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog