Republika Srpska

Жељезничари ФБиХ данас почели штрајк

САРАЈЕВО - Синдикати Жељезница Федерације БиХ јутрос су у 7.00 часова започели штрајк у свим саобраћајно-пословним подручјима у Сарајеву, Мостару, Зеници, Тузли и Бихаћу.


Предсједник штрајкачког одбора Вернес Буљугија рекао је да се око 1 500 запослених на овај корак одлучило због непоштовања динамике исплата личних доходака, те лоше систематизације и правилника о раду.

"Један дио запослених примио је јулску плату у петак, а надамо се да ће је данас или сутра добити и остали радници. Иако смо са Управом раније договорили динамику исплата плата и израду новог правилника, Надзорни одбор је на сједници одржаној у петак све то поништио", изјавио је Буљугија.

Он је истакао да ће обустава рада бити на снази док се не испуне њихови захтјеви. У међувремену ће одржавати минималан процес рада, што подразумијева одвијање међуентитетског и међународног саобраћаја, те по један пар возова у 24 часа за комбинате "Митал стил" и "Бирач" и шећерану у Брчком.

Портпарол Жељезница ФБиХ, Самир Кадрић, изјавио је да је Управа друштва изненађена јутрошњом обуставом рада, јер је на састанцима са представницима свих синдиката, одржаним 26. и 29. октобра, постигнут договор о компромисним рјешењима по захтјевима које су послали 21. октобра и одустајању од најављеног штрајка.

"Ми смо 30. октобра свим синдикатима доставили закључке са ових састанака, а јутрос у седам часова утврдили да возови нису кренули по реду вожње. Зато је Управа Жељезнице ФБиХ донијела наредбу о предузимању активности и одржавању минималног процеса рада у току штрајка", изјавио је Кадрић.

Он је најавио да ће, у складу са одвијањем ситуације, Управа предузети и друге за то предвиђене мјере.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog