Republika Srpska

За мјесец дана могуће рјешење за Бијељинску шећерану

БИЈЕЉИНА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Радивоје Братић најавио је да би на рочишту за мјесец дана могло бити ријешено питање бијељинске "Шећеране".


Братић каже да је у сталном контакту са стечајним управником "Шећеране", али и предузећа "Сава", те да очекује ускоро рјешење за обје фирме.

Он је напоменуо да је поступак за "Саву" заказан за 21. новембар, а за мјесец дана и за "Шећерану".

Стечајни управник "Шећеране" Младен Кошутић потврдио је да ће на наредном рочишту Одбор повјерилаца расправљати о понуђеном плану за ревитализацију и реорганизацију производње у том предузећу.

Он је додао да би садашњи стратешки партнер бањалучки "Агрокоп експорт-импорт", према најави Владе РС, могао бити покретач производње у "Шећерани".

Помоћник директора за припрему фабрике за производњу Раде Ракић изјавио је да је задатак тренутног руководства да се изврше припреме за ремонт фабрике.

Наводећи да је у свијету риједак случај да се неке фабрике након десет, а поготово 17 година оживљавају, Ракић је истакао да је "Шећерана" спремна и да ће у првој фази запослити око 60 радника.

"За уговарање производње шећерне репе у Посавини, Семберији и зворничком крају задужен је садашњи директор `Агросемберије` Миле Мирковић. Уговараће се производња шећерне репе на посједима удаљеним до стотину километара од фабрике", рекао је Ракић и додао да ће на прољеће услиједити генерални ремонт који би трајао 150 дана.

Према његовим ријечима, уколико се све буде одвијало по плану, у другој половини септембра наредне године могла би бити потпаљена кречна пећ.

Прије рата у "Шећерани" је радило око 500 стално запослених и 650 сезонских радника.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog