Republika Srpska

На помолу штрајкови у Бритиш ервејзу

ЛОНДОН - Раднички синдикати упозорили су данас британског авиопревозника "Бритиш ервејз" да ће бити суочиени са штрајком током божићних празника, уколико настави са спровођењем реформи у области радних услова чланова посаде.


Чланови летачког особља "Бритиш ервејза" одржаће данас састанке да би разговарали о пружању отпора новим радним уговорима за које сматрају да су "непоштени и нефункционални".

"Чланови авионске посаде неће стајати по страни док се огољава служба, коју они обављају са поносом и која је од кључне важности за `Бритиш ервејз`. Компанија се суочава са потешкоћама у више грана пословања, па зашто онда тражити и сукоб са 14 000 чланова авионске посаде", каже помоћник генералног секретара синдиката "Јунајт" Лен Мекласки.


Он сматра да "Бритиш ервејз" мора да одустане од планова да "прогура непоштене и нефункционалне промјене радних уговора", преноси британски дневник "Дејли телеграф".

У оквиру мјера за борбу против рецесије "Бритиш ервејз" планира отпуштање више хиљада радника, замрзавање плата и измјену радних уговора ради смањења трошкова.

"Бритиш ервејз" планира промјене уговора за чланове авионске посаде да би могла прихватити више од 1000 захтјева за добровољни одлазак са посла и више од 3 000 за прелазак на хонорарне дужности.

Авиокомпанија истиче да у протеклих девет мјесеци води преговоре са синдикатом и инсистира на томе да промјене које жели да спроведе у сљедеће двије седмице не мјењају услове уговора за тренутно запослене чланове авионске посаде.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog