Društvo

Дијели се вишак наоружања

САРАЈЕВО - Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-пуковник Миладин Милојчић потврдио је да ће дио вишка наоружања бити дониран ентитетским МУП-овима и другим агенцијама за примјену закона у БиХ, те авганистанским снагама безбједности.


Генерал Милојчић није могао прецизирати количине и врсте наоружања које ће бити дониране, али је истакао да ће у овај процес бити укључене све институције БиХ које су предвиђене законом.

"Сваки корак, који је до сада урађен и који ће бити урађен до краја одлучивања о донирању вишка наоружања, биће транспарентан", рекао је Милојчић.

Према његовим ријечима, Оружане снаге посао дефинисања својих потреба завршиле су још 30. априла, а паралелно с тим дефинисане су и листе вишкова.

Проблем вишкова, подсјетио је начелник Заједничког штаба, биће рјешаван на три одабрана начина - уништавањем, продајом и донацијом.

"Све оно што је дефинисано као вишак, и наоружање, укључујући артиљеријска оруђа, и муниција и минско-експлозивна средстава, може бити предмет донације", објаснио је Милојчић.

Он је истакао да је циљ да се БиХ ријеши вишкова наоружања, муниције и минско-експолозивних средстава, ускладиштених на више локација, како би била повећана општа безбједност.

Предсједништво БиХ почетком октобра је, на приједлог Министарства одбране, донијело одлуку о рјешавању вишка наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.

Министар одбране БиХ Селмо Цикотић крајем прошле седмице изјавио је да ће значајна количина наоружања и војне муниције бити донирана ентитетским МУП-овима и другим агенцијама за примјену закона у БиХ, а један контингент авганистанској националној војсци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog