Društvo

Суд БиХ: Главаш је држављанин БиХ и изручење није могуће

САРАЈЕВО - Суд БиХ одбио је молбу правосудних органа Хрватске којом потражују изручење Бранимира Главаша, јер за то нису испуњени законски услови, с обзиром да је он држављанин БиХ, с мјестом пребивалишта у Љубушком, потврђено је у овој правосудној институцији.


Портпарол Суда БиХ Селма Хаџић подсјетила је да би, према Закону о кривичном поступку БиХ, изручење било могуће само у случају да Главаш није држављанин БиХ.

Будући да БиХ није потписник конвенције или уговора из којих би произилазила таква обавеза, није ни обавезна да поступи у складу са молбом из Хрватске, навела је Хаџићева.

Хрватско правосуђе је осудило Главаша на казну затвора у трајању од десет година за ратне злочине почињене над српским цивилима у Осијеку 1991. године, у случајевима "селотејп" и "гаража".

Послије изречене пресуде у Хрватској, Главаш је држављанство БиХ добио у децембру 2008. године на основу члана 6 Закона о држављанству, гдје пише да право на држављанство има "дијете чија су оба родитеља била држављани БиХ у вријеме рођења дјетета, без обзира на мјесто његовог рођења".

Министарство правосуђа Хрватске је након Главашевог бјекства званично затражило од БиХ да га изручи хрватским правосудним органима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog