Društvo

Удружење новинара Србије захтијева да се Качаревић брани са слободе

БЕОГРАД - Више од 400 новинара у Србији потписало је петицију са захтјевом да бивши главни уредник "Гласа јавности" Славољуб Качаревић буде пуштен да се брани са слободе.


Генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић рекао је на конференцији за новинаре да ће ова петиција бити упућена предсједнику Окружног суда у Београду Синиши Важићу и надлежном судији.

Брајовић је додао да "није далеко од истине" тврдња да је Качаревић прва жртва новог Закона о информисању.

Главни уредник недјељника "Време" Драгољуб Жарковић рекао је да је "неодговорно" држати у притвору човјека таквог угледа као што је Качаревић због тога што би могао да утиче на свједоке, јер се кривично дјело за које се терети десило прије осам година.

"Код нас се са слободе бране они који то никада не би требало, па не видим због чега и Качаревић не би могао да буде пуштен", рекао је Жарковић.

Главни уредник листа "Политика" Драган Бујошевић рекао је да притвор за Качаревића представља омаловажавање новинарске професије.

"Новинарство је професија која је учинила све да је други омаловажавају, али је Качаревић учинио све да не буде тако. Зато је заслужио солидарност", рекао је Бујошевић.

Предсједник УНС, Љиљана Смајловић, нагласила је да новинари треба да покажу солидарност са Качаревићем радећи свој посао и постављајући питања о томе колико је у затвору директора чије фирме нису вратиле кредит.

Она је захвалила и члановима Независног удружења новинара Србије који су потписали петицију.

Главни уредник листа "Прес" Драган Ј. Вучићевић оцијенио је да је хапшење Качаревића доказ да власт у Србији "искрено мрзи новинаре" и додао да је он ухапшен као "колатерална штета" обрачуна са власником листа "Курир" Радисавом Родићем.

"Ја Родића нећу да браним, јер њега је немогуће бранити, али Качаревић се мора бранити", рекао је Вучићевић и додао да се залаже за евентуалну радикализацију протеста уколико не буде пуштен да се брани са слободе до краја седмице.

Качаревићу је прошле седмице одређен притвор због сумње да је као директор предузећа "Манани", заједно са власником тог предузећа Рајом Родићем, прије осам година злоупотријебио службени положај и прибавио противправну имовинску корист од нешто више од милион тадашњих њемачких марака.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog