Republika Srpska

Од 129 задруга, 49 пословало са губитком

БАЊА ЛУКА - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас у наставку сједнице Извјештај о стању у задружном сектору Републике Српске у прошлој години, према коме је од 129 задруга, које су предале завршни рачун, 49 пословало са губитком.


Предсједник Комисије за утврђивање имовине у државној својини у пољопривредним задругама Саво Шеваљевић рекао је да у РС постоје 384 регистроване задруге, да је у Задружном савезу РС њих 253, а да је завршни рачун за 2008. годину предало 129, на чему је и базиран Извјештај ове комисије.

„Улог задругара мањи је од чланарине коју плаћају ловци, тако да се не може говорити о улагању у задружни сектор", рекао је Шеваљевић представљајући Извјештај посланицима.

Он је додао да је ситуација забрињавајућа и да је утјешно што је нешто боља него ситуација у овом сектору у Федерацији БиХ и већини држава насталих распадом бивше Југославије.

„Од 129 задруга 49 је пословало са губитком који је у укупном износу за 15 одсто већи него укупна добит свих 77 задруга које су пословале позитивно. И оне су на граници рентабилитета тј. на позитивној нули јер им је на годишњем нивоу остало мање од по 20.000 КМ", рекао је Шеваљевић.

У свих 129 задруга запослено је 913 радника, у 20 задруга нема ниједног запосленог, у 23 само по један, у 38 мање од пет, а само у 48 има пет или више радника.

Посланик Српске демократске странке, Горан Перковић, сматра да треба одстранити нездрави дио задругарства од здравог.

„Задруге које издају објекте у закуп, које се не баве ничим осим откупом млијека, које запошљавју 12 радника од којих су само четири пољопривредници и које продају имовину морају доћи под лупу Народне скупштине РС, а треба да опстану само оне којима је пољопривреда основна дјелатност", рекао је Перковић.

Посланик Партије демократског прогреса, Перица Бундало, рекао је да је могуће да се у сектору задругарства крије једна од највећих афера у посљедњој деценији.

„Извјештај је документовао злоупотребу државне имовине којом су располагале задруге односно пренос власништва на трећа лица под сумњивим оклностима и зато се поставља питање јесмо ли спремни иницирати борбу против незаконитости и криминала", рекао је Бундало.

Прихваћени су закључци Клуба посланика СДА и СДП БиХ да Народна скупштина РС задужи Владу РС да у буџету за 2010. годину планира буџетску резерву за ванредне потребе у случајевима града, суше, поплаве или других елементарних непогода и да Народна скупштина РС од Владе РС тражи да се у економској политици за 2010. годину у сарадњи са произвођаћима и прерађивачима утврди откупна цијена млијека.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog