Svijet

Бан Ки Мун и Гордон Браун вјерују у договор о клими

ЛОНДОН - Генерални секретар УН Бан Ки Мун и британски премијер Гордон Браун изразили су данас увјерење да значајан споразум може бити постигнут на самиту о климатским промјенама, заказаном у Копенхагену током идућег мјесеца.


Међутим, генерални секретар УН сугерисао је да споразум можда неће бити "посљедња ријеч о насљеднику протокола из Кјота".

"Уколико буде постојала политичка воља, сигуран сам да постоји и начин. С разлогом сам оптимиста да ће Копенхаген бити веома важан камен темељац. Истовремено, говорећи реално, постоји могућност да у споразуму неће све области бити обрађене детаљно. Пролазимо кроз период од кључне важности. Морамо имати разуман, обавезујући споразум у Копенхагену", изјавио је Бан Ки Мун након разговора са британским премијером у Лондону.

Браун, који је рекао да ће присуствовати разговорима у Копенхагену идућег мјесеца, рекао је "да су он и генерални секретар УН одлучни да дође до напретка у данској пријестоници".

Аналитичари наводе да су афричке земље, као знак протеста и уз захтјев богатијим земљама да одреде већа смањења емисије гасова који стварају ефекат стаклен баште до 2020. године, бојкотовале разговоре УН о климатским промјенама у Барселони.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog