Društvo

Oдгођен наставак суђења Караџићу

ХАГ - Судско вијеће Хашког трибунала одлучило је данас да одгоди наставак процеса који се води против бившег предсједника РС Радована Караџића док не донесе одлуку о његовом бојкоту поступка.


Караџић, који се сам брани, тврди да није добио довољно времена за припрему. Он се данас појавио на статусној конференцији и поново затражио одгађање од десет мјесеци.

"Не желим да бојкотујем ову процедуру, али не могу да учествујем у нечему што је лоше од почетка. Ситуација је таква да бих заиста био криминалац уколико бих прихватио овакве услове", рекао је Караџић.

Он је оптужен у 11 тачака за ратне злочине, укључујући геноцид, почињене током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Предсједавајући судија О Гон Квон рекао је да је суд већ утврдио да је оптужени имао довољно времена за припрему.

"Јасно је да се Ви не слажете са овим одлукама. Ипак, као што сам вам претходно објаснио, судско вијеће, а не оптужена особа, одређује спремност за суђење", рекао је судија.

Тужилаштво је у уводној ријечи навело да је Караџић организатор једног од "намрачнијих поглавља човјечанства" и да је одговоран за убиства 8 000 Бошњака у Сребреници у јулу 1995. године.

Оптужницом је обухваћена и 43-мјесечна опсада Сарајева у којој је, према процјенама, погинуло 10 000 људи.

Статусна конференција одржана је како би се размотрили начини за наставак суђења, послије Караџићевог одбијања да се појави на почетку суђења.

Очекује се да ће суђење трајати годинама, уз учешће неколико стотина свједока. Документи тужилаштва имају преко милион страница.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog