Društvo

У мучењима у ''Лори'' учествовале и жене

СПЛИТ - У мучењима заробљеника 1992. године у некадашњем војном затвору ''Лора'' у Сплиту, према исказима свједока - жртава ратних злочина, уз стражаре и припаднике Војне полиције који су већ осуђени, учествовале су и жене.


Тања Белобрајдић, тадашња супруга управника Томислава Дуића, који је због ратних злочина осуђен у одсуству, долазила је у затвор у друштву униформисаних жена које су пребијале и мрцвариле затворенике, цивиле или ратне заробљенике почетком рата у БиХ, пише "Слободна Далмација".

На основу изјава свједока, који данас углавном бораве на подручју БиХ, Далматински комитет за људска права поднио је Жупанијском тужилаштву у Сплиту кривичну пријаву против Тање Белобрајдић, у то доба Дуић, због ратних злочина против ратних заробљеника.

Бивши затвореник Г. П. из Србије испричао је да је Дуићева жена дошла у затвор и тражила њега као официра, јер јој други нису били занимљиви зато што их је раније пребијала. Он је рекао да су га везали за двије цијеви од радијатора и да га је она "убила од батина".

Белобрајдићева је од почетка априла до половине августа 1992. у ''Лори'' брутално пребијала, мучила и вријеђала достојанство заробљеника, нарочито увредљивим поступцима и свакодневно учествовала у мучењима и нечовјечном поступку према заробљеницима, како би им нанијела велике патње.

Далматински комитет је уз кривичну пријаву приложио ДВД запис са исказима свједока који потврђују да их је управо бивша Дуићева жена мучила и понижавала, било у пратњи униформисаних жена, било у групи војника.

Сви свједоци изразили су спремност да своје исказе понове пред судом, ако би био покренут поступак, а добар дио је своју мучитељицу препознао на фотографији са суђења Дуићу и чуварима затвора због мучење више лица и убиства двојице цивила.

Осморица оптужених за мучење и убиства цивила добила су вишегодишње казне затвора, с тим да су Дуић и још три чувара били у бјекству, па су им казне изречене у одсуству.

У јануару ове године сплитско тужилаштво је подигло другу оптужницу над петорицом бивших војних полицајаца, међу којима је и Дуић због ратних злочина над заробљеницима.

Овој петорици суђено је у и првом поступку. Како се наводи у оптужници, у мучењима су учествовала и друга цивилна и војна лица којима није утврђен идентитет.

У тужилаштву су потврдили да су примили пријаву, али да је прерано за давање било какве оцјене.

Током првог судског поступка постојала је сумња о уплетености Дуићеве бивше супруге у ратне злочине у ''Лори'', гдје је, према процјенама свједока и невладиних организација, било затворено више од 1 000 српских цивила и заробљеника из рата у БиХ, који су противправно, након хапшења, допремљени у Хрватску.

Процјењује се да их је најмање 60 убијено и нестало.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog