Društvo

Реаговања на атлас злочина: Зар је могуће да се не зна за ''Виктор Бубањ'' ?

БАЊА ЛУКА - Касарна "Виктор Бубањ", подрум хотела "Загреб" у Сарајеву, Крупа код Тарчина, само су неки од логора за Србе који нису поменути у "Босанском атласу ратних злочина".


Атлас је припремио Истраживачко-документациони центар у Сарајеву, под покровитељством Владе Норвешке.

Администратор у овом центру Алма Захировић рекла је да је атлас пројекат који није завршен, те да је јавности изложено само оно што је до сада обрађено.

Одговарајући на питање да ли је могуће да они који су били задужени за обрађивање података о страдању свих народа на подручју БиХ током протеклог рата нису имали сазнања о дешавањима у касарни "Виктор Бубањ", Захировићева је рекла да ће и то сигурно доћи на ред.

"Атлас је сада понуђен на увид јавности, а сви они који имају податке о стратиштима и злочинима могу нам доставити своја сазнања како би употпунили слику о дешавањима у БиХ", рекла је Захировићева.

Српски представници огорчени су због чињенице да ниједно од 126 мучилишта у, наводно, мултиетничком Сарајеву није обрађено и уврштено у овај атлас, пише лист.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић рекао је да то никога не треба да чуди, "јер ће Бошњаци, који воде Истраживачко-документациони центар у Сарајеву урадити све да би заташкали сва злодјела почињена над српским народом".

"Ако би у атлас унијели податке о логорима за Србе који су постојали у Сарајеву, јасно је да би тиме из коријена измијенили већ општеприхваћену слику о карактеру протеклог сукоба у БиХ. Атлас је само још једна у низу малверзација бошњачке стране", навео је Дукић, указујући на једину свијетлу тачку у том пројекту, а то је број жртава.

Према његовим ријечима, сарајевски Центар дошао је до податка о 99 000 страдалих на све три стране, што се драстично разликује од већ општеприхваћене бошњачке тезе о 200 000 убијених Бошњака.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић сматра да подаци објављени у атласу не могу бити релевантни, јер Центар и његов директор Мирсад Токача, нису остварили сарадњу ни са једним надлежним органом у РС, као ни са невладиним сектором у Српској.

"Не оспоравам тачност наведених података, али сматрам да нису комплетни и релевантни, јер истраживачи овог центра нису имали податке из РС. У том центру раде искључиво Бошњаци, тамо нема ниједног јединог Србина, тако да и с те стране постоје оправдане сумње у искреност Токачиних намјера", навео је Јовичић.

Да је тако, тврди он, најбоље говори податак о изостављању касарне "Виктор Бубањ" са листе логора у којима су током протеклог рата страдали Срби.

Јовичић наводи да је Токача цијели рат провео у Сарајеву, да је својевремено радио и у полицији, тако да нема никакве шансе да он није знао шта се дешава у касарни.

"Само тај податак довољан је да баци сјенку сумње на цијели пројекат", наводи Јовичић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog