Republika Srpska

Џомбић о ликвидацији ''Кристал банке''

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић демантовао је тврдње посланика ПДП у Народној скупштини РС да је неко имао намјеру да ликвидира бањалучку "Кристал банку" како не би платио кредите.


"Ријеч је о елементарном незнању, јер када банка иде у принудну управу и ликвидацију сви се кредити наплаћују и нема никаквог отписа ниједном кориснику", појаснио је Џомбић.

Наводећи да је за вријеме садашње Владе РС извршена приватизација 646 милиона евра, Џомбић је истакао да је предсједник Владе Милорад Додик једини премијер РС који је успио сачинити развојни програм и покренуо инвестициони циклус у Српској.

"Бивши премијер РС Младен Иванић направио је тада приватизацију од које није могао створити развојни програм и то је проблем РС", нагласио је Џомбић.

Он је навео да је тадашња власт у РС искористила тренутак да "будзашто приватизује банке, које су донијеле приватизациони приход од 10 милиона КМ, од чега је једна банка приватизована за 4,5 милиона КМ".

"У РС тада није постојао развојни програм и са приватизацијом је требало сачекати", закључио је Џомбић.

Посланик СНСД Синиша Додик рекао је да је ревизијом приватизације "Кристал банке" утврђено да је та банка прије доласка на власт Владе Младена Иванића добро пословала, али да је затим доведена у тако лоше стање да би у поступку приватизације била продата за само један евро.

Посланик ПДП Диана Чекић рекла је да нико у РС не говори о положају радника који су поступку приватизације предузећа остали без посла и налазе се на бироима за запошљавање.

Шеф Посланичког клуба ПДП Бранислав Бореновић затражио је да буде формиран анкетни одбор који би испитао зашто је "Кристал банка" била доведена у такво стање, продата за један евро и била пред ликвидацијом.

Посланик СНСД Зора Видовић рекла је да је "Хипо Алпе Адриа банка", која је купила "Кристал банку" послије приватизације, успијела да наплати ненаплативе кредите у износу од 20 милиона КМ.

У Народној скупштини РС у току је расправа о Информацији о извршеној приватизацији државних предузећа и банака у РС, укупно оствареном износу средстава, те њиховој структури и Информацији о утрошку и структури утрошка укупно прикупљених средстава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog