Republika Srpska

Динкић о добрим странама договора ММФ и Србије

БЕОГРАД - Министар економије и регионалног развоја Србије Млађан Динкић изјавио је да је један од разлога због којих је добро што је Србија постигла договор са Међународним монетарним фондом /ММФ/, смањење јавне потрошње и повећање инвестиција у инфраструктуру, које ће у наредној години довести до већег запошљавања.


Он је на заједничкој конференцији за новинаре у Београду, поводом завршетка преговора са ММФ-ом, као други разлог навео да је Србија успјела да превазиђе економску кризу без повећања пореза привреди и грађанима, подсјетивши да Влада није повећавала ПДВ, нити уводила солидарни порез, као што је то учинила Хрватска.

Према његовој оцјени, трећи разлог је што је у буџету за 2010. годину направљен договор у корист развоја, јер ће бити смањени расходи и плате у јавном сектору за око 50 милиона евра.

Као преостале позитивне разлоге Динкић је навео то што се старосна граница за одлазак жена у пензију неће повећавати са садашњих 60 година живота, те да ће 17. новембра борд директора Свјетске банке одобрити буџету Србије око 200 милиона долара, а ускоро се очекује и макрофинансијска помоћ ЕУ од 200 милиона евра.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић рекао је да ће средства из кредитног аранжмана са ММФ-ом ићи за јачање девизних резерви централне банке које сада износе 9,7 милијарди евра.

Он је додао да ће наредних дана и мјесеци са представницима ММФ-а бити договорена и тачна динамика повлачења тих средстава.

Према његовим ријечима, сада се зна да средства од ММФ-а неће бити повучена на почетку аранжмана већ у једнаким траншама током трајања аранжмана.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog