Društvo

Усвојен извјештај о приватизацији

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Информацију о извршеној приватизацији државних предузећа и банака у РС у којој се наводи да је од 2001. до 2005. године приватизовано 551 предузеће за 188.779.037 КМ и државни капитал у десет банака за 10.216.527 КМ.


Усвојена је и Информација о утрошку и структури укупно прикупљених средстава за период од 1. јанаура 2001. до 31. децембра 2005. године.

Усвојен је закључак Клуба посланика СНСД, којим се задужује Влада РС да у року од 90 дана Народној скупштини РС достави информацију о садашњем статусу приватизованих предузећа и банака у периоду од 2001. до 2005. године.

Шеф Посланичког клуба СНСД Жељко Мирјанић, који је у име овог клуба предложио закључак, истакао је да је ова информација Владе неопходна, посебно са аспекта тренутне функционалности и броја запослених у односу на онај из почетног периода.

У усвојеној Информацији, коју је сачинила Инвестиционо-развојна банка РС, као правни насљедник Дирекције за приватизацију, наводи се да је у извјештајном периоду приватизовано 551 предузеће за 188.779.037 КМ, од чега је више од 166 милиона КМ плаћено старом девизном штедњом, а више од 22 милиона КМ готовином.

Од укупног броја приватизованих предузећа 453 су имала државни капитал већи од 300.000 КМ, 12 је било стратешких предузећа, а 35 ветеринарских станица.

У истом периоду за 10.216.527 КМ приватизован је државни капитал у десет банака од којих пет са сједиштем у Бањoj Луци и то ''Агропром", "ВБ","Бањалучка банка", "Кристал" и "Развојна банка".

Приватизоване су бијељинска "Нова банка" и "Семберска банка", те привредне банке у Источном Сарајеву, Брчком и Добоју.

Средства добијена приватизацијом у овом периоду утрошена су на
оживљавање производње државних предузећа, отплату ино-дуга, куповину пословног простора за потребе Владе РС, Јавни фонд ПИО РС.

Ова средства су користпена и за измирење обавеза фирме "Бирач" из Зворника, враћање депозита због неуспјеле приватизације и исплату пензија.


Народна скупштина РС није усвојила приједлоге закључака клубова СДС и ПДП.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog