Društvo

Почела вакцинација против сезонског грипа

БАЊА ЛУКА - Скоро сви домови здравља у Републици Српској преузели су вакцине против сезонског грипа од Института за заштиту здравља РС и у складу с тим у већини ових институција почела је вакцинација, изјавила је портпарол Института Милка Мрђа.


Она је подсјетила да је у сарадњи са Фондом здравственог осигурања и Министарством здравља РС наручено 15 000 доза бесплатних вакцина против сезонског грипа, намијењених одређеним групама становништва.

"Ријеч је о пацијентима на хемодијализи, онима који болују од шећерне болести, кардиохируршки лијеченим и пацијентима са уграђеним стентом, онима код којих је рађена балон дилатација, бај-пас, вјештачке валвуле, пејсмејкер", навела је Мрђа.

Она је додала да су вакцине намијењене и дјеци лијеченој од реуматске грознице са промјенама на срцу, обољелој од цистичне фиброзе плућа, те пацијентима који болују од мишићне дистрофије и онима са мултипле склерозом, као и особама које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају клиничких знакова болести.

Мрђа је истакла да је Институт за заштиту здравља РС набавио и комерцијалне вакцине, односно вакцине које грађани плаћају, а коштају 20 КМ и могу се примити у Институту, у Бањој Луци.

"У протеклих пет дана, колико траје вакцинација, вакцинисано је више од 1 000 особа", рекла је Мрђа и додала да се вакцинација препоручује особама са високим ризиком - одраслима са хроничним болестима респираторног тракта, кардиоваскуларног система, болести метаболизма, бубрега, те ослабљеног и оштећеног имуног система и других хроничних обољења.

Према њеним ријечима, вакцинисање се препоручује и особама са умјереним ризиком, односно старијим од 65 година, као и онима који бораве у колективним смјештајима и дистрофичарима.

Мрђа је истакла да је препоручљиво да се вакцинишу и радници у колективима од чијих активности зависи нормално одвијање свакодневног живота, а то су: општине, банке, поште, судови, полиција, војска, ватрогасне јединице, саобраћај, здравство, као и радници у предузећима, како би биле избјегнуте економске штете настале усљед боловања, односно одсуства са посла.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog