Republika Srpska

Негодовање у Њемачкој због одлуке ''Џенерал моторса'' о ''Опелу''

ЛОНДОН - Одлука "Џенерал моторса" да одустане од продаје европског одјељења "Опел" поздрављена је у Великој Британији, али је изазвала бурно негодовање у Њемачкој.


Синдикални лидер Тони Вудли, бивши радник британског "Воксола", који послује у саставу "Опела", изјавио је да је ово "фантастична вијест", преноси Би-Би-Си.

Синдикати у Њемачкој објавили су да ће радници од сутра почети штрајкове као знак протеста због одлуке "Џи-Ема".

Њемачка Влада, која је подржала продају "Опела", затражла је да јој амерички гигант врати зајам од 1,5 милијарди евра.

"Понашање `Џенерал моторса` показује ружну страну турбо-капитализма", изјавио је Јирген Ратгерс, премијер државе Сјеверна Рајна-Вестфалија, у којој постоји страх од затварања "Опелове" фабрике у Бохуму.

Њемачка Влада помогла је "Опелу" зајмом од 1,5 милијарди евра да опстане током вишемјесечних преговора о проналажењу купца.

"Вратићемо новац пореских обвезника. Понашање `Џенерал моторса` према Њемачкој потуно је неприхватљиво", изјавио је њемачки министар економије Рајнер Бредле.

Влада у Берлину подржала је претходну одлуку управе "Џи-Ема" да "Опел" буде продат канадској "Магни" и обећала да ће подржати куповину зајмом од још три милијарде евра.

Њемачки лидери и вође синдиката подржали су овај договор као најбољи начин за заштиту радних мјеста у Њемачкој.

"Џенерал моторс" је послије неколико мјесеци проведених у банкроту реструктурисан, а америчка влада постала је већински власник фирме.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog