Republika Srpska

Пухалац: Гасовод ''Сава'' претпоставка будућег развоја РС

БАЊА ЛУКА - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Слободан Пухалац изјавио је да је магистрални гасовод "Сава" за Српску претпоставка будућег развоја гасне инфраструктуре и додао да ће се РС у свему придржавати услова Европске енергетске заједнице.


"Развој гасне инфраструктуре и увођење новог енергента у РС представљају битан сегмент будућих енергетских планова, гдје нећемо признавати туђе, а ни стварати властите монополе", рекао је Пухалац.

Он је подсјетио да је претпоставке за интензиван и брз развој гасне инфраструктуре РС створена доношењем Закона о гасу, додјелом концесија за магистрални гасовод "Сава", увођењем "Србијагаса" као акционара у предузећа која се баве том дјелатношћу и дефинисањем прикључка крака на гасовод Јужни ток.

Гасовод "Сава", чији концесионар је "Славија интернационал" из Лакташа, требало би да иде од Новог Града до Зворника и био би основ за развој дистрибутивне мреже кроз у цијелу РС.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је јуче у Сарајеву да је Србија спремна да учествује у изградњи гасовода "Сава", док је директор "БХ гаса" Алмир Бећаревић устврдио да је од овог економски исплативија изградња гасовода "Зеница - Брод".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog