Društvo

О Косову се много говори, али се мало са Косовом живи

Његово преосвештенсво епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије пригодном бесједом о доброчинству и братској љубави промовисао је у Бањoj Луци хуманитарну акцију за помоћ Србима на Косову и Метохији.


Ова акција, под мотом ''Нека хљеба буде више - позови 1415 и помози Србима на Косову'', у Републици Српској проводи се већ трећи пут.

Захваљујући браћи у Христу, владики бањалучком Јефрему и свештенству ове епархије, као и љубави вјерника који су се сабрали да подрже ову акцију хуманости, владика Артемије је упозорио да се о Косову много говори, пише и слуша, али да се мало са Косовом живи.

"Зато је питање Косова неизвесно'' - упозорио је епископ Артемије и додао да о Косову најрјечитије говори нови документарни филм о животу преосталих Срба на том простору, због чега се он одлучио да Бањолучанима бесједи о ''вјечним вриједностима које и дају значај и снагу самоме Косову''.

Поводом 30 година од упокојења оца Јустина Ћелијског, кроз осврт на његово дјело, владика Артемије говорио о питањима вјере, црквеног предања и СПЦ

Он је, поводом 30 година од упокојења оца Јустина Ћелијског, кроз осврт на његово дјело, говорио о питањима вјере, црквеног предања и о Српској православној цркви, констатујући да су људи свједоци поремећаја свих вриједности и Светог предања и да се кроз поруке вјере какве је проповиједао и отац Јустин, треба вратити са ''опасних странпутица на које је свет залутао''.

"У наше време дошло је до поремећаја свих вредности, па се у том хаосу изгубио и заборавио прави однос. Проблем је у томе што је Свето предање престало да игра било какву улогу у нашем практичном животу и раду'', рекао је владика Артемије и поручио да је крајње вријеме за повратак са ''опасних и погубних странпутица на које смо залутали свјесно или несвјесно''.

Бесједи епископа рашко-призренског и промоцији акције за помоћ Србима на Косову и Метохији у Народном позоришту у Бањој Луци, присуствовао је велики број вјерника, међу којима велики број младих, као и представници друштвених организација и институција.

На хуманитарни телефонски број 1415 данас се до раних поподневних часова јавило више од 18.500 грађана РС

Промоцији акције ''Да хљеба буде више - позови 1415 и помози Србима на Косову'' присуствовало је бројно свештенство Рашко-призренске, Косовско-метохијске и Бањалучке епархије, као и конзул Србије у Бањој Луци, Јадранка Дерајић.

У пригодном програму у Народном позоришту у Бањој Луци учествовао је и хор ''Свети Георгије'' из Звечана. Према подацима организатора хуманитарне акције за помоћ Србима на Косову и Метохији, на хуманитарни телефонски број 1415 данас се до раних поподневних часова јавило више од 18.500 грађана РС.

Организатор акције је Одбор за помоћ Српске православне црквене општине Лазарево, у сарадњи са Епархијом рашко-призренском из Грачанице, те добротворном организацијом ''Мајка девет Југовића''.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog