Društvo

Власник фирме ''Сербаз'' налази се у бјекству

САРАЈЕВО - Власник фирме "Сербаз" Бојо Вученовић, који је најодговорнија особа за ситуацију у којој су се нашли радници из БиХ у Азербејџану, налази се у бјекству, наводи се у одговору азербејџанског Министарства иностраних послова који је тражила Амбасада БиХ у Анкари.


У том писму је наведено да је Вученовић, иначе држављанин БиХ, стварни власник фирме у Азербејџану и да азербејџанске власти не знају гдје се он сада налази.

Из азербејџанског МИП-а наводе да Вученовић води компанију без икакве правне основе и да је својим непрофесионалним вођењем и мањком стручности учинио да фирма претрпи тешке финансијске губитке, чиме су и плате радника остале у другом плану.

Клијент, који је одлучио да спроведе ревизију како би утврдио финансирање за сљедећу годину открио је ове малверзације. Испоставило се да грађевински материјал није плаћан дуже вријеме и да Вученовић мјесецима није плаћао раднике, те је тако "практично понижавао и омаловажавао своје сународнике", наводи се у одговору из МИП-а Азербејџана.

У писму се понавља да је ревизија урађена и да су све ове чињенице утврђене у одсуству Вученовића, најодговорније особе за ову ситуацију.

Упркос свему томе, истиче се у писму, свим радницима који су жељели да напусте фирму исплаћене су заостале плате и обезбијеђен им је авионски превоз до куће, а сав персонал и радници и даље имају стан, храну и авансне уплате.

Одговор је начињен да би Амбасада БиХ у Турској била детаљно упозната са ситуацијом у којој су се налазили радници из БиХ који су у Азербејџану били на привременом раду преко фирме "Сербаз".

Овај извјештај, кажу у Министарству иностраних послова БиХ, прослијеђен је Савјету министара БиХ и ентитетским владама и ове институције би требало да размотре шта ће даље радити с овим случајем.

У протеклих мјесец дана медијима су се јавили радници из БиХ који су били на привременом раду у Азербејџану преко фирме "Сербаз", тврдећи да су константно злостављани на разне начине и да се нису могли вратити кући због одузетих пасоша и без исплаћених плата, што су неки, који су се вратили кућама, и потврдили.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog