Društvo

Кузмановић: РС има значајан универзитетски потенцијал

БАЊА ЛУКА - Предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је данас да РС има универзитетски потенцијал који може значајно допринијети њеном развоју и афирмацији, али и да универзитетима морају бити обезбијеђени услове за рад да би могли да учествују на тржишту квалитета високог образовања у Европи.


Отварајући Међународну конференцију "Искуства у провођењу Болоњске декларације", Кузмановић је рекао да се у РС очекује нови изазови иако су постигнути почетни резултати у примјени болоњских принципа.

"За високо образовање у РС болоњски процес је велики пројекат у који се морају улагати велика средства и радикално мијењати ранија пракса", каже Кузмановић.

Он сматра да би у том смислу превнствено требало побољшати модел интегрисаног универзитета, афирмисати науку и научно-истраживачки рад, сагледати квалитет наставног процеса и научно-истраживачког рада, снажније подржати мобилност студената и наставника, те убрзати припреме за акредитацију високошколских установа.

"У времену свеопште глобализације и транзиције, стратешки је интерес РС да привредни и друштвени развој заснива на знању, науци и истраживачком раду", поручио је Кузмановић.

Он је увјерен да је РС на добром путу да науку и образовање стави у службу стварања бољих услова живота.

Међународна конференција "Искуства у провођењу Болоњске декларације" одржава се данас и сутра у Бањој Луци.

У раду конференције, која је организована поводом обиљежавања 34 године рада и развоја Универзитета у Бањој Луци, учествује око 200 професора, студената и научних радника из Србије, Црне Горе, Норвешке, Бугарске, Украјине, Италије, Пољске и БиХ.

Организатори скупа су универзитети у Бањoj Луци и Источном Сарајеву.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog