5gR19TBwOpk

Društvo

Кустурица избацио Александра Станковића и ХРТ са Мокре Горе

Славни српски редитељ Емир (Немања) Кустурица, јуче је избацио екипу ХРТ и заплијенио им снимљене материјале. Оно што није пошло за руком Милораду Додику, а недавно и Мирку Бањцу у емисији "Поштено" на Федералној телевизији, опослио је комотнији и самопоузданији Кустурица. Што би ваљда требало показати, да здраворазумски импулс у српску политику долази из умјетничких редова?


За разлику од поменутих појединаца, који су под сличним притиском обећавали да ће напустити студио, а то нису учинили, на опште згражавање и срамоту људи који их медијски савјетују; Кустурица, изнервиран питањима новинара Хрватске телевизије, избацио је њену екипу и заплијенио јој снимљени материјал.

ХРТ у свом образложењу каже да је шесточлана екипа те телевизије, предвођена уредником емисије "Недељом у два", Александром Станковићем, јуче на Мокрој Гори разговарала са Кустурицом, како би снимила раније договорену емисију. Снимање и разговор Станковића са Кустурицом трајао је 22 минута када је редитељ, изнервиран постављеним питањима, демонстративно устао и не бирајући ријечи, наредио екипи да напусти село и да му преда снимљени материјал. Према Станковићевим ријечима, питања која су изнервирала редитеља односила су се на Слободана Милошевића и Кустуричин однос с њим.

Станковић је оцијенио да је запљена материјала "класично разбојништво и чисти лоповлук"

Према наводима Хрватске телевизије "вријеђање и малтретирање" трајало је око 45 минута, након чега је екипа попустила, предала снимљени материјал и напустила Мокру Гору. Станковић је оцијенио да је запљена материјала "класично разбојништво и чисти лоповлук", те да ће Хрватска телевизија од Кустурице тражити да врати снимљени материјал.

Између осталих питања, Станковић га је питао "како је своједобно изјавио да је било дирљиво гледати како Слободан у хашкој судници шаље пољупце супрузи Мири, те га упитао хоће ли и у Израелу, у којем снима идући филм, Израелцима рећи како је била дирљива позорност којом је Хитлер обасипао Еву Браун у Вучјој јами".

- А зашто ми не причамо мало о хрватским легионарима који су убијали Србе по Хрватској? Било је логично противпитање Емира Кустурице (какво редовно измиче полтичким представницима, поготово из Србије), на шта је Станковић узвратио цитирањем стиха, којим Но смокинг оркестра проблематизује правни капацитет суда у Хагу, те са једне југоносталгичне и антимондијалистичке равни, говори о једностраности овог суда, а надовезујући се на популарну мелодију са српских свадби и сродних свечаности: "Сиђи Рашо са планине". Спорни комад текста, какав поменути бенд изводи некада на својим наступима, гласи: Ко не воли Готовину увалим му осовину!

Занимљиво ће бити видјети, ко ће бити сурогатни саговорник "Недељом у два", будући да је Кустурица урадио нешто што српска јавност, односно њени носиоци, већ годинама пропуштају да ураде. Уопште, тешко да се ико може присјетити, када је на некој од српских телевизија (из РС, а посебно из Србије) постављено слично питање неком из Хрватске или ФБиХ.

Питања типа: Да ли је Фрањо Туђман ратни злочинац и дугогодишњи домобран НДХ, да ли је Стипе Месић држао фашистичке говоре по Аустралији, да ли је Жељко Керум рекао да "никада не би пристао да му Србин буде зет"; изгледа у српском медијско-политичком дискурсу буде осјећај непристојности.

Занимљиво ће бити видјети, ко ће бити сурогатни саговорник "Недељом у два", будући да је Кустурица урадио нешто што српска елита не чини већ деценијама

Нешто, што редовно промиче Станковићу и свим другим "новинарима" са друге стране АВНОЈ-евских граница. У недавно емитованом итервјуу на телевизији ОБН, Кустурица је Мати Ђаковићу објаснио да је он "импулсиван, а не кул", те да је "захваљујући томе и постигао тако успјешну каријеру".

Изненађујуће је да је Александар Тијанић, иначе генерални директор Радио-телевизије Србије, такође познат као изузетно импулсивна особа, био далеко више "кул" од Кустурице и на слична питања, имењаку Станковићу казао: "Александре знамо и ви и ја зашто постављате оваква питања". Чињеница да уколико укуцате у претраживач Ју тјуба "недељом у два александар тијанић" нећете добити ни један резултат, нити видјети предметну емисију (што није случај у оној са Милорадом Додиком) довољно говори сама за себе.

Најприближнији резултат претраге за овим појмовима доносимо вам на крају. Вјероватно ћемо даље о ратнохушкачком језику и слично...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog