Društvo

Kaраџићу додијељен бранилац за наставак суђења 1. марта

ХАГ - Судско вијеће Хашког трибунала одлучило је да се некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу одреди бранилац по службеној дужности који би заступао његове интересе на суђењу, чији је наставак заказан за 1. март сљедеће године, објавио је Трибунал у Хагу.


У одлуци судског вијећа наводи се да ће, и поред именовања браниоца, Караџић моћи и даље да сам себе заступа по „свакодневним питањима", као што су подношење захтјева, одговора на приједлоге тужилаштва, и његово даље припремање за суђење.

„Ако Караџић настави да бојкотује суђење у марту или да на други начин опструише ефикасно и правично вођење процеса, изгубиће право да сам себе заступа, више му неће бити дозвољена асистенција правног тима у припреми одбране и наметнути бранилац ће преузети свеукупно заступање њега пред судом", упозорава се у одлуци судског вијећа.

Уколико се, пак, Караџић не буде овако понашао, он ће и даље имати прво да на суђењу сам себе заступа, а наметнути бранилац ће присуствовати процесу и остати доступан да се у њега укључи кад год судско вијеће то процјени да је неопходно.

У образложењу одлуке наводи се да Караџић суштински омета вођење правичног и ефикасног постука својим упорним одбијањем да учествује у суђењу док не буде спреман, те да интереси правде захтјевају да му се додијели бранилац по службеној дужности.

Судско вијеће је оцијенило да ће постављеном браниоцу бити потребно вријеме да се припреми за процес и наложило Секретаријату да одмах именује браниоца и омогући му неодложну припрему за суђење.

Вијеће је позвало Караџића да у потпуности сарађује са наметнитим му браниоцем, како би се што боље припремио за суђење.

У одлуци је оцијењено да ће три и по мјесеца бити адекватно вријеме за припрему браниоца, пошто ће се његово учешће у поступку фокусирати само на суђење.

Суђење Караџићу, које је почело 27. октобра излагањем уводне ријечи тужилаштва, прекинуто је прије два дана пошто је он одбио да учествује у суђењу док не буде спреман да изнесе своју одбрану.

Караџић је захтијевао да му се остави десет мјесеци за припрему одбране, али је Хашки суд то одбио.

Караџић је у двије тачке оптужен за геноцид над несрпским становништвом у Сребреници и још седам општина у БиХ, а у преосталих девет тачака за прогон, истријебљење, убиства, депортације, нехумано понашање, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца за вријеме рата у бившој југословенској републици између 1992. и 1995. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog