Republika Srpska

Ј.Кореја: Рош и ХСБЦ банка под истрагом

СЕУЛ - У Јужној Кореји покренута је истрага јер се сумња да су швајцарска фармацеутска група Рош и британска банка ХСБЦ, као и друга страна предузећа умијешани у илегалну продају и куповину антивирусног лијека "тамифлу", саопштиле су јужнокорејске власти.


Санитарне власти (FDA) прецизирале су да су у сриједу претресене канцеларије компаније Рош у Сеулу и да су заплијњена информатичка документа.

"Рош је предмет истраге због илегалне продаје и куповине `тамифлуа`", изјавио је портпарол ФДА Ан Ман-Хо.

Компанија Рош која производи `тамифлу`, потврдила је да је извршен претрес и да су у потпуности сарађивали са локалним властима.

"Претрес је обављен у оквиру истраге која је почека у мају у локалним болницама, апотекама као и предузећима оптуженим за продају или складиштење `тамифлуа` на нелегална начин", додао је портпарол.

Јужна Кореја је забранила продају на велико лекова без медицинске препоруке у не медицинском сектору.

Они који прекрше забрану ризикују казну до пет година затвора.

Санитарне власти сумњају да је Рош помогла корејској филијали ХСБЦ и швајцарској фармацеутској групи Новартис да купи велике количине Тамифлуа.

ХСБЦ и Новартис су купиле Тамифлу како би лијечили више од 5 900 лица, наводи ФДА.

Ова истрага се води у вријеме док вирус грипа А типа Х1Н1 шири великом брзином.

Ове седмице Јужна Кореја је прогласила стање "црвено" - највиши степен упозорења након што је од грипа А преминуло 48 лица.

Јужна Кореја има довољну количину лијека `тамифлу` за лијечење 5,3 милиона људи, што је нешто више од 10 одсто становништва.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog