Društvo

Србија, Македонија и Црна Гора на бијелој шенгенској листи 19. децембра

БЕОГРАД - Европски комесар за проширење Оли Рен изразио је наду да ће Србија, Македонија и Црна Гора бити стављене на бијелу шенгенску листу већ 19. децембра, уочи божићних празника који подразумевају и дух добре воље.


"Надам се да ће та добра воља моћи да се искаже и у таквој ситуацији", рекао је Рен на конференцији за новинаре у Бриселу, коментаришући иницијативу Словеније да визе грађанима Србије буду укинуте 19. децембра, а не 1. јануара 2010. године.

Поводом најаве министра спољних послова Србије Вука Јеремића да ће Београд до краја године поднијети кандидатуру за чланство у ЕУ, Рен је навео да поштује суверенитет Србије када је ријеч о тако важној одлуци.

"Политика ЕУ, заснована на обновљеном консензусу о проширењу из 2006. године захтијева да земља има одговарајући процес у имплементацији Прелазног споразума прије него што јој кандидатура за чланство буде разматрана", рекао је европски комесар, а преноси Радио "Дојче веле".

Истичући да је веома важно што Србија већ једнострано примјењује Прелазни споразум, Рен је рекао да је став Европске комисије да би тај споразум са Србијом требало да буде одблокиран.

Рен је рекао да начин на који то Србија ради, доказује да је она способна да се носи са обавезама које захтијевају приступни процеси.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog