Društvo

Чађо о убиству Милана Вукелића

БАЊА ЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изразио је увјерење да ће случај убиства Милана Вукелића из Бање Луке добити свој епилог, те да ће то бити "најбољи показатељ или демант онога што се покушавало или још увијек покушава потурити појединим припадницима МУП РС".


"Моје је чврсто опредјељење да овај случај разријешимо на најпрофесионалнији и најодговорнији могући начин", рекао је Чађо данас новинарима одговарајући на питање докле се стигло у полицијској истрази у вези са убиством Вукелића, које се десило на данашњи дан прије двије године у Бањој Луци.

Чађо је подсјетио да је предмет "Вукелић" отворен и да МУП РС на њему ради све вријеме са несмањеним интензитетом и опредјељењем како би коначно добио свој епилог, уз све тешкоће које то прате.

На паркингу испред зграде у којој је становао, 6. маја 2007. запаљен је Вукелићев аутомобил ''форд фокус''. Исте године, 8. августа, у породичну кућу Вукелића је убачен Молотовљев коктел, који је изазавао пожар.

Окружном тужилаштву Бања Лука, Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и Специјалном тужилаштву РС, Милан Вукелић је 19. јуна те године поднио кривичну пријаву против директора Завода за изградњу Бања Лука, Чеде Савића. Прије него што је убијен, одговор је добио само од СИПА у коме се обавјештава да та институција није надлежна за дјела која је навео и да су пријаву прослиједили на даље поступање директору полиције РС, Урошу Пени.

Вукелић је у пријави навео низ оптужби, теретећи Савића за злоупотребу службеног положаја, пословну превару, прикривање кривичног дјела, лажирање тендера и рекетирање фирми и појединаца са којима је ЗИБЛ пословао. Даље је навео да је Савић рекетирао инвеститоре пилане ''Јовир'' и компаније ''Субашић'', да је одговоран за бројне криминалне радње приликом реконструкције парка ''Петар Кочић'' у Бањој Луци, да је под чудним околностима позајмљивао новац Завода разним субјектима, те да је кршио Закон о јавним набавкама.

Он се послије једног саслушања у полицији жалио и на понашање замјеника начелника Управе криминалистичке полиције МУП РС, Драгог Милошевића.

Унутрашња контрола МУП је истраживала Вукелићеве оптужбе на рад појединих инспектора МУП РС, међу којима и Милошевића и утврђено је да је њихово понашање било у складу са овлашћењима, а оптужбе су одбачене као неосноване.

Милан Вукелић убијен је 6. новембра 2007. године у експлозији бомбе која је активирана даљинским управљачем испод његовог аутомобила "форд фокус" у бањолучком насељу Старчевица код аутобуског стајалишта, између зграде МУП РС и Самачког хотела, а у близини Основне школе ''Бранко Радичевић''

Истовремено су тешко повријеђене двије особе које су се задесиле с њим у возилу, Томислав Добрњац (59) и Слава Пепиновић (48)

Колико је до сада утврђено, експлозивна направа је подметнута под Вукелићево возило и то испод сједишта возача гдје се и он налазио. Добрињац је сједио на мјесту сувозача, док је Пепиновићева била на задњем сједишту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog