Republika Srpska

НС-Продуктна берза: Стабилизација цијена и пад промета

НОВИ САД - На новосадској Продуктној берзи посљедњу седмицу обиљежила је стабилизација цијена и заначајан пад промета у односу на претходни берзански период.


Током седмице остварен је промет од 2 035 тона робе што је за 48 одсто мање у односу на претходни берзански период, док је, истовремено, финансијски промет био 24,8 милиона динара (око 306.870 евра), што је пад од 51 одсто, саопштено је из берзе.

Берзански експерти сматрају да је узрок пада промета кишно вријеме, које није погодовало превозу зрнасте робе подложне упијању влаге приликом транспорта.

Просјечна цијена пшенице стабилизовала се на 9,08 динара (око 0,09 евра) по килограму, док се кукурузом у исто вријеме на Берзи трговало по просјечној цијени од 9,72 динара (око 0,1 евро).

На Берзи се трговало и сојом у зрну по просјечној цијени од 32,26 динара (0,34 евра) по килограму, сојином сачмом са 44 одсто протеина по цијени од 41,30 динара (око 0,43 евра), док је сточно брашно продавано по цијени од 6,49 динара (око 0,07 евра) за килограм.

На новосадској Продуктној берзи констатују да су слична цјеновна кретања забиљежена и на Берзи у Чикагу, док на европским берзама у Будимпешти и Паризу цијена кукуруза биљежи благи пораст од 2,5 одсто, за разлику од цијене пшенице, која је у паду и у истом проценту.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog