Društvo

Жалба Исламске заједнице на пресуду због рушења џамија

БАЊА ЛУКА - Правни заступник Исламске заједнице БиХ Есад Хрвачић најавио је да ће се жалити Врховном суду Републике Српске након одлуке бањалучког Окружног суда, који је преиначио првостепену пресуду, према којој су РС и Бањалука биле дужне да ИЗ исплате 64,7 милиона КМ због рушења 14 бањалучких џамија током рата у БиХ.


Хрвачић је изјавио да не очекује никакве новости ни када је у питању одлука Врховног суда РС, па ни, како је рекао, Суда БиХ.

"Праву одлуку по овом питању донијеће Европски суд за људска права у Стразбуру", рекао је Хрвачић за бањалучке "Независне новине".

Он је додао да у случају тужбе за рушење бањалучких џамија није било застаре, јер, како тврди, застара почиње тећи до оног тренутка када се пронађу починиоци кривичног дјела.

Правобранилац РС Слободан Радуљ рекао је да је одлука Окружног суда у Бањалуци заснована на закону те да ИЗ поред чињенице да је њихова тужба за рушење џамија застарјела, није ни могла тужити РС која је ентитет, већ искључиво БиХ као државу.

"Током ратних сукоба у Бањалуци су нормално радили и судови и тужилаштва тако да је тужба ИЗ за рушење 16 бањалучких џамија могла бити поднесена у том периоду, али она је поднесена тек седам година касније", објаснио је Радуљ додадвши да је ИЗ дужна платити све трошкове судског поступка у износу од 48.000 КМ.

Окружни суд је захтјев ИЗ за исплату вишемилионске одштете оцијенио као неоснован, а првостепену пресуду Суните Шукало, судије Основног суда, оцијенио да је заснована на погрешној примјени материјаланог права.

Окружни суд у Бањалуци је потврдио став Правобранилаштва РС који је био током првостепеног поступка, односно да је ИЗ закаснила са подношењем тужбе, која је поднесена 27. октобра 2000. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog