Društvo

Ужице: Потврђена још једна жртва новог грипа

БЕОГРАД - У болници у Ужицу данас су преминула два пацијента, од којих је један био заражен вирусом новог грипа типа А, а за другог се чекају резултати анализе, јавила је Радио- телевизија Србије.


Преминуо је мушкарац из Пожеге, примљен прије десетак дана, који је већ неко вријеме био прикључен на респиратор.

Други преминули пацијент је жена из Ужица, која је боловала од дијабетеса. Она је јуче примљена на Интернистичку интензивну његу у тешком стању, али код ње још увијек није потврђено присуство вируса новог грипа.

У ужичкој болници до сада је евидентирано седам пацијента код којих је потврђено присуство вируса грипа А Х1Н1.

На интензивној њези налазе се још двије особе - жена која је у тешком стању и прикључена је на респиратор, али није животно угрожена, док је други пацијент доброг општег стања.

Епидемиолози најављују да би највероватније у уторак, 10. новембра на територији Србије могла бити проглашена епидемија грипа типа А (Х1Н1). Чекају се подаци колико је становника обољело на територији Београда.

Епидемија се проглашава у случају да оболи 10 одсто популације на цијелој територији.

Према закону, проглашавање епидемије спада у ванредне мјере заштите становништва, проглашава је министар здравља који дефинише мјере које се у том случају морају спроводити.

Министар одлуку доноси на приједлог Института за заштиту здравља Србије, најкасније пет дана од дана достављања приједлога.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog