Republika Srpska

Послије годину дана: Забиљежен раст прихода од ПДВ

БАЊА ЛУКА - Први пут послије годину дана БиХ је у новембру забиљежила раст прихода у односу на исти период прошле године, изјавио је директор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ Кемал Чаушевић.


"Десетомјесечни период у којем су приходи били нижи него прошле године завршио се", рекао је Чаушевић и изразио наду да ће раст прихода бити наставен.

Он је назвао охрабрујућим податке из посљедња четири мјесеца у којима је приход износио у просјеку 470 милиона марака мјесечно, што је знатно више у односу на 405 милиона колики је просјек у првих шест мјесеци.

"Ако овај тренд који смо имали у прошла четири мјесеца буде настављен можемо очекивати да ћемо у првој половини наредне године имати веће приходе од индиректних пореза од 15 до 20 одсто у односу на првих шест мјесеци ове године", појаснио је Чаушевић.

Према његовим ријечима, за идућу годину предвиђено је повећање акцизе од 15 фенинга по кутији цигарета, што је друга фаза у достизању пореског оптерећења од 126 КМ за 1.000 кутија цигарета.

"Ово ће повећати приходе за 100 до 120 милиона КМ", процијенио је Чаушевић.

Он је подсјетио да је за прва четири мјесеца убирања путарине прикупљено око 50 милиона КМ, али да Управни одбор УИО још није донио одлуку о расподјели тих средстава.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog