Politika

OEБС: Неутралан став по питању Косова и Метохије

БЕОГРАД - Шеф Мисије ОЕБС у Србији Димитриос Кипреос изјавио је да ова организација према питању Косова и Метохије има веома јасан став - статусно је неутрална.


"Рекао бих да се питање Косова не тиче само Србије, већ свих држава у региону", рекао је Кипреос и навео да је прије неколико дана на економском самиту у Београду премијеру Србије рекао "да је прави моменат да се направи одлучан корак по питању регионалне сарадње, да се са плана општег повјерења пређе на истинско, утемељено повјерење".

Кипреос каже да ће своје напоре у Србији усмјерити на јачање институција, владавине права, регионалне сарадње и медија.

Кипреос, грчки дипломата који је дужност преузео у септембру, рекао је за "Политику" да не даје приоритет ниједном од ових питања, јер су "све демократске институције веома важне".

"То би, прије свега, требало да буду питања која су од заједничког интереса Србије и сусједних држава", казао је Кипреос, наводећи "изванредан примјер" Регионалне конференције о борби против организованог криминала на министарском нивоу, коју је недавно организовала Влада Србије.

Према његовим ријечима, то је донедавно била незамислива ситуација.

"Мислим да се на такав начин постиже веома искрено повјерење и међусобна зависност. Други примјер је Коридор десет, који показује да земље ЕУ веома лако могу да се повежу у региону. Наставити у овом смјеру, значи дефинитивно достићи ту тачку на којој постоји искрено повјерење и међусобна зависност", рекао је Кипреос.

Он је оцјенио да је регион западног Балкана од изузетне важности за безбједност, не само регионалну.

"Мени се намеће закључак да регион западног Балкана припада ширем контексту југоисточне Европе и као такав припада и Европи", казао је шеф Мисије ОЕБС-а.

Говорећи о медијима у Србији, Кипреос је истакао да је "жељени циљ" њихово прописно функционисање, како је то уређено и у другим друштвима.

"Тешко је рећи која је то најбоља пракса, у сваком друштву постоје проблеми и свако друштво има специфичне потребе и услове у којима функционише. Рекао бих да је крајњи циљ добар закон који ће у потпуности бити у складу са оним што Србији треба, као и са међународним законима", рекао је Кипреос.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog