Republika Srpska

Раскид концесија за мале хидроцентрале

БАЊА ЛУКА - Влада Републике Српске поништиће крајем новембра уговоре са више од 30 инвеститора који су добили коцесију за изградњу малих хидроцентрала широм Српске, јер већина није ни започела послове вриједне неколико стотина милиона евра, пише "Прес".


Лист наводи да се Влада Српске одлучила на овај потез јер су до сада изграђене само двије мини-хидроелектране, иако су још прије пет година издате концесије за градњу 110 малих хидроцентрала широм РС.

Предсједник Комисије за концесије РС Предраг Ашкрабић тврди да је лакомост таквих инвеститопра "сахранила" готово трећину предвиђених електрана, због чега ће послије раскида уговра бити расписани нови јавни позиви за заинтересоване компаније.

Он је додао да су већи и озбиљнији инвеститори, попут норвешког "Техноенерџија" већ прибавили потребне дозволе, па могу почети са грађевинским радовима. Они ће градити шест мини-централа на ријеци Босни.

Ашкрабић је навео да се на такве инвеститоре односи готово 70 одсто предвиђених капацитета, тако да штета од раскидања уговора са лошим концесионарима и неће бити велика, јер већина од тридесетак концесионара са којима ће бити раскинути уговори нема новца за реализацију тако скупих пројеката.

Он је додао да су многи такви концесионари тек касније увидјели да локације које су изабрали нису погодне за изградњу електрана, јер нема довољног дотока воде, док је некима далековод предалеко или имају неки други проблем због којег им се не исплати да почну радове.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog