Politika

Покрајински статут стиже у Скупштину Србије

НОВИ САД - Посланици Скупштине АП Војводина већином гласова прихватили су нови статут покрајине, а да ли ће и када то потврдити Скупштина Србије остаје да се види у новом скупштинском маратону који слиједи.


Скупштина АП Војводине је 7. новембра са 84 гласа за и 20 против прихватила коначно усаглашени текст Приједлога статута Војводине са Приједлогом закона о утврђивању надлежности сјеверне српске покрајине.

Још исто вече надлежни Одбор војвођанске скупштине "спаковао" је и усаглашени статут и закон те оба правна документа од изузетне важности за Србију и Војводину послао на адресу Скупштине Србије.

Предсједник српског парламента Славица Ђукић-Дејановић била је чврста у обећању јавности да ће већ током ове недјеље статут и закон бити у процедури, како би та два документа била изгласана већ до краја новембра ове године.

Ђукић-Дејановић била је категорична да ће прекинути засједање Скупштине Србије, које је у току, како би на дневни ред уврстила статут и закон те их посланицима прослиједила на потврђивање, односно усвајање.

Ђукић-Дејановић, члан Предсједништва Социјалистичке партије Србије (СПС), најавила је да више неће бити потребно доносити ниједан закон у смислу да би и с њим, евентуално, поново требало усклађивати највиши правни акт Војводине.

Ријечи предсједника српског парламента звуче охрабрујуће у узаврелој политичкој сцени покрајине, само што дозу резерве дају нека претходна "политичко-правно-техничка" збивања око статута.

Да би се коначно нашао пред посланицима Скупштине Србије новом војвођанском статуту требало је ни мање, нити више, него готово 13 (не)срећних мјесеци.

Познато је да је његов приједлог двотрећинском већином усвојен у Скупштини АПВ још 14. октобра прошле године.

А сада прво слиједи најмање седмодневно "гурање" стаута кроз Скупштину Србије, потом расправе у начелу, па у појединостима, па о поднесеним амандманима....

Ако се већина опозиције буде питала, статут уопште неће ни бити прихваћен.

Покрајински посланици у војвођанском парламенту из редова Српске радикалне странке (СРС), Демократске станке Србије (ДСС) и Српске напредне странке (СНС) били су децидни послије прихаватања текста Приједлога статута, за који они нисуи гласали:

" Наше страначке колеге, посланици у Скупштини Србије, никад неће дати `зелено свјетло` статуту, јер је противуставан и противзаконит правни акт, којим Војводина постаје нова држава у држави Србији!"

Вријеме ће показати слиједи ли нови "статутарни маратон" или ће га владајућа већина у Скупштини Србије, на челу са Демократском странком (ДС), "прогурати" у року који је обећала Славица Ђукић-Дејановић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog