Republika Srpska

Бања Лука: Завршена конференција земаља чланица ЦЕФТЕ

БАЊА ЛУКА - Привредници се морају прилагодити условима суровог тржишта и јаке конкуренције, а обавеза државе је да заштити домаћу привреду, изјавио је државни секретар у Министарству трговине и услуга Србије Љубиша Димитријевић након Регионалне конференције земаља чланица Цефта.


"Оно што је неопходно у овом тренутку транзиције јесте да на разноразне начине припремимо привреду да буде конкурентна и привредама у региону и привредама ЕУ", рекаo је Димитријевић новинарима у Бањој Луци.

Он је нагласио да прописи у земљама чланицама Цефте нису исти, јер се ни у цијелом свијету не могу наћи двије земље у којима су ти прописи исти, и додао да је данас обавијестио колеге из ресорних министарстава других држава о прописима Србије у области спољнотрговинске размјене.

Помоћник хрватског Министарстра пољопривреде, рибарства и руралног развоја Миљенко Јакић рекао је да Хрватска равноправно прихвата домаће и производе из БиХ о чему, како каже, свједочи и присуство бх. производа на тамошњем тржишту.

"Спремни смо помоћи искуством које смо до сада стекли као држава пред уласком у ЕУ и која ће ускоро изаћи из друштва Цефте. Из наше перспективе начин функционисања Цефте је добра основа за све земље које ће тек бити чланице ЕУ", навео је Јакић.

Он је истакао да и хрватски привредници имају различите примједбе када је ријеч о извозу у БиХ, као што и произвођачи из БиХ имају замјерки према Хрватској, што се тиче извоза.

Генерални директор Рафинерије уља у Модричи Перо Дугић навео је да је ово предузеће задовољно резултатима које остварује на тржишту Цефте и да нема озбиљнијих царинских баријера у извозу моторних уља, нагласивши да ће овогодишњи спољнотрговински биланс Рафинерије премашити 40 милиона КМ.

"Рафинерија уља извози више од 40 одсто свог производног програма на тржиште сусједних земаља и земаља Цефте, као и један дио на тржиште земаља ЕУ", рекао је Дугић.

Он је додао да је Цефта споразум допринио и да стално доприноси олакшању услова за пласман производа.

У раду Регионалне конференције земаља чланица Цефте, која је данас одржана у Бањој Луци, учествовали су привредници и представници ресорних министарстава БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog