Republika Srpska

Mујезиновић и Боцан-Харченко о дуговима

САРАЈЕВО - Премијер Федерације БиХ Мустафа Мујезиновић рекао је данас да је намјера федералне Владе да се дуговање за гас које БиХ има према Руској Федерације `пребије` са дуговањем које Руска Федерација има према БиХ по основу клириншког дуга.


Мујезиновић је током сусрета са амбасадором Руске Федерације у БиХ Александром Боцан-Харченком истакао да је ФБиХ заинтересована, прије свега, за рјешавање питања снабдијевања гасом, као и међусобних дуговања двије земље.

Из Владе ФБиХ саопштено је да је на састанку разговарано о начинима рјешевања отворених питања, као и о јачању билатералне сарадње на свим пољима.

Влада ФБиХ је, према Мујезиновићевим ријечима, анализирала питање снабдијевања гасом и међусобних дуговања двије земаља и донијела одређене закључке које је упутила према Савјету министара БиХ.

"Наша намјера је да дуговање за гас које БиХ има према Руској Федерације `пребијемо` са дуговањем које Руска Федерација има према БиХ по основу клириншког дуга. Дуговање Руске Федерације које би преостало након поравнања дуга искористили бисмо за гасификацију других дијелова БиХ, као и за инвестирање у електрану на гас", рекао је Мујезиновић.

Федерални премијер навео је да постоји и сагласност Владе Републике Српске /РС/ да се тај проблем ријеши на такав начин.

Писмо ове садржине је, посредством Савјета министара БиХ, већ упућено "Гаспрому" и ускоро се очекује сусрет двије делегације како би се то питање ријешило на обострану корист, наводи се у саопштењу.

Говорећи о проблемима са снабдијевањем гасом који би могли настати због руско-украјинског спора, Боцан-Харченко је истакао да ће, и уколико дође до њега, руска страна учинити све да посљедице по БиХ буду минималне, те изразио наду да до кризе неће ни доћи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog