Društvo

Усвојен Закон о здравственој заштити

БАЊА ЛУКА - Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су данас Закон о здравственој заштити.


За закон је гласало 49 посланика, 18 је било уздржаних, а нико није био против.

Клубови посланика СДС-а, ПДП-а и ДНС-а прихватили су образложење Министарства здравља и социјалне заштите због чега дио њихових амандмана није прихватљив и сагласили се да не траже да се о тим амандманима парламент изјашњава.

Посланичка група Српске радикалне странке РС није прихватила образложење министра здравља и социјалне заштите Ранка Шкрбића због чега су неприхватљива три од пет амандмана ове посланичке групе, те је затражила да се о њима парламент изјасни, али ни тада нису добили подршку.

Министар Шкрбић у завршној ријечи је прихватио 18 од 31 амандмана које су уложили посланички клубови СНСД-а, СДС-а, ПДП-а и ДНС-а, те посланичка група Српске радикалне странке.

Шкрбић је у току данашње расправе о овом закону, која је трајала више од пет и по часова, одбацио примједбе опозиције да није умјесно да се ово законско рјешење доноси прије него се донесе документ стратегије здравствене заштите.

"Овај закон јесте наслоњен на Стратегију примарне здравствене заштите до 2010. године, а у току је припрема исте те стратегије за наредни период у консултацијама са Свјетском здравственом организацијом", нагласио је Шкрбић.

Према овом важном системском закону, сваки грађанин РС има право да бира доктора породичне медицине и здравствене установе, док слободан избор стоматолога и љекара специјалисте није могуће обезбиједити на цијелој територији РС.

Први пут уведен је механизам заштите права пацијента, али и законска обавеза пацијента да поштује здравствене раднике.

Закон предвиђа оснивање нових установа као што су дом за здравствену његу, завод за форензичку психијатрију, завод за стоматологију, банка биолошког материјала и банка матичних ћелија, те специјалистичка амбуланта и специјалистички центар који преузимају дјелатност дијагностичких центара, док ће Институт за заштиту здравља промијенити назив у Институт за јавно здравство.

Први пут је регулисан начин на који факултети здравствене струке могу преузимати тијела, органе и ткива умрлих и идентификованих лица ради извођења практичне наставе, а прописана је и могућност увођења алтернативне медицине искључиво уз сагласност Министарства здравља и социјалне заштите.

Према овом закону, у приватним здравственим установама забрањено је пружање услуга из области трансплантације, трансфузијске, судске и социјалне медицине, те хигијене, епидемиологије, хитне помоћи, обдукције, форензичке психијатрије, цитогенетике и микробиологије.

Поштујући равноправност јавног и приватног сектора, законом се предвиђа да ће Фонд здравственог осигурања уговарати пружање здравствених услуга и са јавним и са приватним здравственим установама.

Законом је укинут План мреже здравствених установа РС, чиме се одустало од централизованог модела, те су на примарном нивоу остале амбуланта породичне медицине и дом здравља, док су на секундарном и терцијарном нивоу болница првог, другог, трећег или четвртог нивоа умјесто досадашње подјеле на опште и специјалне болнице, клинике, поликлинике, институте и клиничке центре.

Рок за успостављање модела породичне медицине продужен је за двије године, односно до краја 2012. године.

У току је расправа о Нацрту закона о извршењу кривичних санкција РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog