Politika

Вук Јеремић најављује окретање антифашистичкој традицији

БЕОГРАД - У Народном позоришту у Београду вечерас је свечаним концертом обиљежен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма и 71. годишњица од погрома Јевреја у "Кристалној ноћи".


Обраћајући се присутним на централној државној церемонији у име Владе Србије, шеф српске дипломатије Вук Јеремић је рекао да је ово само почетак дубљег, снажнијег и далекоснежнијег окретања истинским вриједностима антифашистичке традиције народа Србије и напора да се она очува као нит водиља за потомство.

"Србија је борећи се за мир, слободу и правду у Другом светском рату показала да је борба против зла у самом корену нашег бића. Наши преци су нам оставили часно име као и сећање на борбу, чији је смисао уграђен у темеље савремене Европе највећег мировног пројекта у историји човечанства", рекао је он.

Јеремић је изразио увјерење да ће Србија у будућности бити држава која ће се храбро и достојанствено залагати за мир и дијалог међу народима и бити у првим редовима борбе против свих облика политичког екстремизма и која ће памтити своје жртве, допринос, достигнућа и своју храброст.

"Свима који су дали животе да би ми, њихови потомци, могли поносно наставити даље, нека је вечна слава. Сетимо их се и усправимо се: Изборимо се за оно што ниједна генерација до сада није у потпуности и до краја успела да обезбеди - трајно нормалан сигуран и праведна живот за све људе на овим просторима", истакао је Јеремић.

Најављујући и већу едукацију младих о антифашизму, он је рекао да Србија очекује да добије одговарајући статус при Радној групи за међународну сарадњу у области образовања, истраживања и сјећања на холокауст при УН.

Он је најавио да ће сљедеће седмице у Мадриду бити откривена спомен плоча у знак сјећања на српске држављане који су учествовали у шпанском грађанском рату.

Јеремић је рекао да је "Кристална ноћ" 1938. године у Њемачкој означила почетак холокауста на Јеврејима, те додао да је фашизам идеологија која се ни са чим не може поредити, нити изједначити ни по намјерама, нити по посљедицама, јер је то био врхунац злочина.

Он је додао да Србија памти и да је кроз историју показала да је у идентитет њеног народа дубоко усађена идеја слободе и да је у Другом свјетском рату стала на страну правде и да је побиједила фашизам са осталим савезницима.

Свечаност под називом "Дарови љубави" организовало је Министарство рада и социјалне политике Србије, а присуствовали су ветерани Другог свјетског рата, српски учесици шпанског рата, преживјели логораши, чланови Владе Србије, представници јеврејске заједнице, као и дипломатски кор

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog