Republika Srpska

Нови рекорд цијене злата

ЊУЈОРК - Цијене злата су на тржиштима у Њујорку и Лондону достигле нове рекорде, након што је слабљење долара подстакло инвеститоре на куповине тог племенитог метала као алтернативне инвестиције.


Терминске цијене злата су скочиле 5,6 одсто у последњих мјесец дана, након слабљења индекса долара и послије прошлонедељне вијести да је Индија купила 200 тона злата из резерви Међународног монетарног фонда, што је подстакло шпекулације да би и владе других земаља могле да учине исто.

Терминска цијена злата за испоруку у децембру је данас у једном тренутку ојачала чак 16 долара, или 1,5 одсто, на 1.111,70 долара за фину унцу. Злато за спот испоруку на тржишту метала у Лондону је поскупило 1,5 одсто, на 1.111,20 долара за фину унцу. Спот цијена тог племенитог метала је прошле седмице ојачала 4,8 одсто, највише од априла.

Индекс долара, који је мјерило вриједности „зелене новчанице" према евру и пет других валута, склизнуо је данас на двонедељни минимум. Тај индекс је од почетка године потонуо 7,6 одсто, подстакавши раст терминских цијена злата за 25 процената.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog