Politika

Иглиш: Нема плана за уништење Српске

САРАЈЕВО - Међународна заједница нема никакве планове о уништењу Републике Српске, изјавио је амбасадор Шведске у БиХ Босе Хедберг и додао да бутмирски процес никада није требало да буде Дејтон два.


"Када је ријеч о бумирском процесу, ријеч је о потреби за постепеним корацима ка ЕУ и НАТО-у за које се надам да ће се тако остваривати и ми настављамо и даље комуницирати", рекао је Хедберг коментаришући информацију Владе РС о штетном дјеловању девет лица које ова институција сматра одговорним за сатанизацију РС.

Амерички амбасадор у БиХ Чарлс Инглиш рекао је да апсолутно одбија оптужбе да се жели уништити РС.

Он је додао да, иако није видио садржај објављен на веб-страници Владе РС, "нема никаквог основа оно што је на њој објављено у вези с тим".

Влада Републике Српске је годину дана након непроцесуирања кривичне пријаве против девет лица које сматра одговорним за сатанизацију РС данас на свом интернет порталу објавила доказе о њиховом штетном дјеловању.

У кривичној пријави се група лица терети се удруживање ради наношења штете и поврду права РС, њеног предсједника и премијера, као и министара у Влади Српске, а групу чине главни тужилац БиХ Милорад Барашин, међународни тужилац Хари Фурлан, први замјеник високог представника Рафи Грегоријан, шег одјељења за организовани криминал Тужилаштва БиХ Дејвид Апчер, судија Суда БиХ Шефко Шахбеговића, новинари Федералне телевизије Бакир Хаџиомеровић и Слободан Васковић, предсједник невладине организације "Народни фронт" Драгомир Бабић и функционер Сипе Драган Лукач.

"Већина њих је, охрабрена одбијањем Тужилаштва и Суда БиХ да се упусте у истрагу противправног дјеловања наставила још јаче дјеловање у наношењу што веће штете Републици Српској. Евидентно је да се ради о организованој групи која подстиче вршење кривичних дјела и која има утицај на правосудне институције и дипломатске кругове", закључује се у информацији Владе.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog