Republika Srpska

Улагање у фонд за енергетску ефикасност

БРИСЕЛ - Европска банка за обнову и развој разматра улагање до 25 милиона евра у Фонд за развој енергетске ефикасности југоисточне Европе, а у плану је и инвестирање у акције Европског фонда за југоисточну Европу, саопштено је синоћ ЕБРД-а.



Банка ради на развоју пројекта СЕ4Ф у сарадњи са Европском комисијом и другим међународним финансијским институцијама, укључујући Европску инвестициону банку (ЕИБ) и Њемачку развоју банку (КfW) у улози спонзора.

Нови фонд ће пружати финансијску подршку, углавном, преко локалних финансијских институција, а средства су намијењена сектору енергетске ефикасности у државама балканског региона које се спремају за прикључење ЕУ, укључујући Хрватску, Србију, БиХ, Црну Гору, Македонију и Албанију, плус Турска.

Фонд ће циљати на улагаче из јавног и приватног сектора.

Задатак фонда СЕ4Ф, чије ће сједиште бити у Луксембургу, биће подстицање енергетске ефикаснонсти и развој одрживог енергетског тржишта у региону западног Балкана и Турској.

Оперативни одбор ЕБРД-а прихватио је предложени концепт тог пројекта који тренутно чека коначну оцјену прије упућивања на одлуку пред Одбор директора ЕБРД-а 15. децембра.

ЕБРД је најавио и да разматра улагање до 30 милиона евра у А-дионице Европског фонда за југоисточну Европу (ЕФСЕ), кроз двије транше од по 15 милиона евра.

Пројект је прошао прву оцјену и чека закључни извјештај, а пред Одбором би требало да се нађе 10. децембра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog