Politika

ОХР креира процесе да би створио нове политичке структуре

БАЊА ЛУКА - Предсједник Одбора за одбрану и безбједност Народне скупштине Републике Српске Петар Ђокић рекао је да посљедња афера у БиХ са наводним криминалним шемама креираним у ОХР има политичку позадину и да се њоме жели створити нова политичка структура у БиХ, путем компромитације одређених људи.


Ђокић је рекао да су у ОХР високи представник и његов замјеник најодговорнији за злоупотребе којима су створене афере и монтирани процеси у БиХ, због позиција на којим се налазе.

Он је гостујући на РТРС рекао да је циљ афера дискредитација одређених људи, које међународна заједница жели склонити до наредних општих избора.

Ђокић је навео да економско-финансијске шеме имају за циљ компромитацију одређеног броја људи, те да се подстакне дискусија о њима да би ОХР даље могао моделирати политичке и све друге процесе у БиХ.

Он је закључио да реалну власт у БиХ још има једино ОХР.

Правни експерт Мирослав Микеш рекао је да су афере које производи ОХР на штету свих грађана БиХ, додавши да се та ситуација мијења зависно од тренутних интереса.

"ОХР је отуђени центар моћи и остварује интересе одређених група политичких партија и група. Људи у ОХР-у имају корбач у руци којим могу да управљају процесима у БиХ, а они који у њему раде имају интерес да он што дуже постоји, да што дуже примају добре плате", истакао је Микеш.

Микеш је навео да ОХР има функцију полупротектора и да функционише по систему "завади и владај" и да су посљедње криминалне шеме, ако уопште постоје, направљене у сврху притиска на одређене људе.

Професор на Високој школи унутрашњих послова Бањалука Драгомир Јовичић рекао је да треба поставити питање колико је БиХ уопште држава, с обзиром на то да је ОХР изашао из свог мандата и створио једну врсту протектората, у којој одговарају само грађани БиХ.

"Гдје то још има да неко може да изгуби право на рад, а да нема право на судски процес. У БиХ свако може нешто да исконструише и ако се то поклопи са нечијим интересима, сигурно ће бити искоришћено", навео је Јовичић, додавши да је суштина у непостојању правне државе.

Предсједник Удружења новинара РС Бранислав Божић сматра да је најновија афера произведена у ОХР-у само почетак драме која слиједи и да у БиХ велике силе одмјеравају снаге.

Бивши начелник тадашње општине Српско Ново Сарајево Славко Тошовић, којег је ОХР смијењио са још 58 функционера СДС-а, рекао је да је он жртва политике.

"Ја сам жртва политике. Смијењен сам као и сви који су били против реформе полиције и `бутмирског процеса`, који је требало да се деси у периоду када сам смијењен", рекао је Тошовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog