Svijet

Нетањаху позвао Абаса на обнов преговора

ТЕЛ АВИВ, ВАШИНГТОН - Израелски премијер Бењамин Нетанијаху говорио је на скупу хиљада сјеверноамеричких Јевреја у Вашингтону, где је позвао палестинског предсједника Махмуда Абаса да одмах обнове мировне преговоре, одбацивши оптужбе да није заинтересован за постизање споразума.


„Мој циљ нису преговори зарад преговора, мој циљ је да се постигне стални мировни споразум између Израела и Палестинаца и то брзо", рекао је Нетанијаху Генералној скупштини Федерација јеврејских организација Сјеверне Америке.

Он је истовремено апеловао да се не постављају предуслови за повратак преговарачком столу, нагласивши да их никада није било у последњих 16 година. При том је мислио на палестински захтјев да Израел потпуно обустави изградњу у јеврејским насељима на окупираној Западној обали прије него што се преговори обнове.

„Ни једна израелска влада није била тако вољна да ограничи активност у насељима као део напора да се обнове мировни преговори!", казао је Нетанијаху, који не жели да одустане од већ одобрене изградње 3.000 нових кућа за јеврејске насељенике.

Помињући Абаса по имену он је позвао: „Хајде да искористимо тренутак, хајде да одмах обновимо преговоре".

„Мир између Израела и његових сусједа могао би да поштеди нашу дјецу ужаса рата", рекао је Нетанијаху, нагласивши да би мир могао да подстакне нову еру огромног економског напретка у корист свих на Блиском истоку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog