Politika

Алкалај онемогућава именовање српских кадрова

БАЊА ЛУКА - Добијање мјеста несталне чланице Савјета безбједности УН за БиХ би могло да се изроди у велики скандал, јер министар иностраних послова БиХ Свен Алкалај различитим сплеткама и подметањима жели да онемогући српске представнике да учествују у раду овог тијела УН, пише "Прес".


Уласком БиХ у Савјет безбједности појавила се потреба да троје дипломата присуствује његовим сједницама и да добију акредитације у мисији БиХ у УН, подсјећа лист.

Извор "Преса" тврди да, иако је сасвим јасно да једно од та три мјеста припада Србима, Алкалај не жели ни да чује за то, већ хоће да БиХ представљају Хрват и двоје Бошњака.

Исти извор додаје да за Алкалаја није спорно да једно мјесто припадне амбасадору БиХ при Мисији УН у Њујорку Ивану Барбалићу, док би за његовог замјеника требало да буде именована Мирсада Чолаковић која ради у овој мисији.

Проблем представља треће мјесто за које је кандидат садашњи министар-савјетник у Мисији Милош Вукашиновић, али шеф дипломатије БиХ не жели да чује за то рјешење, па на све начине жели да "прогура" своју шефицу кабинета, Бошњакињу Емину Мердан, особу која има 24 године и нема никаквог дипломатског искуства, пише лист.

Посланик СНСД-а у парламенту БиХ Драго Калабић, коментаришући ова сазнања "Преса" рекао је да Алкалај одавно ради на промоцији БиХ као искључиво бошњачке државе.

Независни посланик у парламенту БиХ Момчило Новаковић не вјерује да ће чланство у Савјету безбједности донијети БиХ било какав ауторитет у међународним односима, али ако се дозволе превирања око именовања, онда ће цијела мисија бити обесмишљена.

БиХ је у октобру примљена у нестално чланство Савјета безбједности УН, а двогодишњи мандат за БиХ почеће да тече 1. јануара 2010. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog