Politika

Хедберг и Инглиш позвали градоначелнике да помогну

САРАЈЕВО - Амбасадори САД и Шведске у БиХ Чарлс Инглиш и Босе Хедберг позвали су градоначелнике и начелнике општина у БиХ да помогну да се произведе политичка воља која ће учинити да бутмирска иницијатива постане стварност.


"Треба да заједнички радимо да бутмирска иницијатива буде претворена у реалност. Ако нам помогнете у томе, у наредним годинама, пуно прије него што би се то иначе догодило, у својим заједницама видјећете колико су ради тога повећане бенефиције", рекао је Инглиш обраћајући се градоначелницима и начелницима општина у БиХ на пријему који су двојица амбасадора организовала јуче у Сарајеву.

Према његовим ријечима, бутмирски приједлог мјера омогучиће затварање ОХР-а, успостављање функционалније власти, рјешавање питања људских права и брже кретање БиХ ка чланству у НАТО-у и ЕУ.

Инглиш је рекао новинарима да вечерашњи пријем, односно разговори са локалним званичницима, представљају начин на који се БиХ може брзо кретати на путу ка европским и НАТО интеграцијама.

Хедберг је у изјави новинарима навео да разлог оваквог дијалога са локалним званичницима јесте покушај да се објасни шта подразумијева бутмирски пакет мјера, а што је оцијењено важним с обзиром да, како је навео, посљедњи извјештај Европске комисије о БиХ није показао никакав напредак у земљи.

"Наше стрпљење је при крају и плаћа се цијена немогућности договора политичких лидера, а земља ризикује да заостане за осталим сусједима. Примјери из историје ЕУ показују да су људи превазилазили етничку припадност да би радили за дугорочну корист умјесто за краткорочну добит", рекао је Хедберг.

Он је додао да званичници ЕУ покушавају да изграде политичку амбицију да БиХ постане њена чланица и да ће ЕУ пружити сву потребну помоћ како би јој као и осталим сусједима отворила пут за чланство.

Пријему су, осим локалних званичника из Федерације БиХ, присуствовали и градоначелници и начелници Источног Сарајева, Бијељине, Требиња, Зворника, Шековића, Власенице, Петрова, Вишеграда, Костајнице, Српца, Сребренице, Лопара, Брода и Прњавора, као и Брчко дистрикта.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog