Politika

Лајчак: У БиХ порасла тензија, али не видим безбједносни ризик

БЕОГРАД - Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак оцијенио је да
међународна заједница никада не би дозволила цијепање БиХ и да нема потенцијала за нове сукобе у овој држави.


Лајчак, који је и некадашњи високи представник међународне заједнице у БиХ, изјавио је да не види ризике у безбједносној области, иако расте тензија и на политичком нивоу и међу грађанима.

Он сматра да је предложени пакет на бутмирским преговорима добар, јер јача државу и њене институције и убрзава напредак БиХ на европском и евроатлантском путу.

"С друге стране он чува институционалне гаранције заштите виталних националних интереса сва три конститутивна народа. Морамо да нађемо заједничку позицију која је добра за БиХ", нагласио је Лајчак.

Он је истакао да БиХ нема избора осим заједништва и оцијенио да Београд у свему томе игра конструктивну улогу.

"Нисам ни за какво вјештачко повезивање Србије и ситуације у БиХ. Филозофија европских интеграција је таква да свака држава треба да одговара за себе. Београд не треба да ради то што треба да раде лидери у Републици Српској", рекао је Лајчак.

Он сматра да се Србија, као једна од потписница Дејтонског споразума, "понаша одговорно" у вези са кризом у БиХ и да шаље праве поруке.

"Треба тако и да настави - отворено, транспарентно, "да јасно говори да подржава цјеловитост БиХ и њен територијални интегритет", истакао је Лајчак.

Лајчак је додао да постоје разлози за "опрезни оптимизам" у вези са скорим одмрзавањем Прелазног трговинског споразума Србије са ЕУ, наводећи да из Брисела има позитивних сигнала.

"Има позитивних помака и сада сви очекују најновији извјештај главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца. Мислим да има разлога за опрезни оптимизам", рекао је Лајчак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog