Politika

Месић: Нисам у сукобу са Додиком, само се не слажемо

БАЊА ЛУКА - Предсједник Хрватске Стјепан Месић изјавио је да није у сукобу са Милорадом Додиком, већ да само има одређене ставове са којима се не слаже премијер Републике Српске.


Месић је рекао да је Дејтонски мировни споразум само зауставио рат у БиХ и поручио да, ако се неко позива на Дејтон, онда га мора провести до краја.

"Дејтон је само зауставио рат и то је његов највећи домет. Али БиХ не фунционише као европски уређена земља, зато мора имати механизме који ће јој омогућити функционисање, о чему се морају договорити представици три народа. Међутим, ово је тешко ако нема интереса за то", изјавио је Месић.

Осврћући се на ранију изјаву да Хрватима у БиХ не треба трећи ентитет и Додиков позив да оде у Широки Бријег и пита Хрвате да ли они подржавају те његове тврдње, Месић је истакао да иде у све градове, али да када долази у БиХ одлази у Сарајево.

На питање када ће доћи у Бању Луку, Месић је рекао да ће се то десити када политичка елита у РС прихвати БиХ као своју државу.

Говорећи о повратку Срба у Хрватску, Месић је навео да до 2000. године није била транспарентна политика у овој области, али да је касније то промијењено.

Када је ријеч о враћању станарских права, Месић тврди да је Хрватска ово питање хтјела уредити према тржишним критеријумима, због чега су станови требали добити власнике.

"Морали смо укинути станарско право и зато смо дали на продају станове. Они који су се затекли, купили су их по сниженој цијени, али они који нису били присутни, нису се могли пријавити и реализовати своју могућност да купе стан. Свакако да то није коректно. Међутим, сада када смо добили титулара, односно власника, не можемо поново стварати станарска права, али проблем се може ријешити на други начин и омогућити Србима откуп других станова", каже Месић.


Месић тврди да је Хрватска раскрстила са нападима на повратнике и објекте и свештенство Српске православне цркве.

"Наша коректна политика успостављања правне државе довела је да тога више нема. Има инцидената, али не више са смртним посљедицама. Када се деси инцидент, потрудимо се да они који их чине, одговарају за то. Дајемо подршку својим грађанима који се враћају", истакао је Месић.

На питање да ли је Хрватска извршила агресију на РС 1995. године, Месић је одговорио да је то "претешка ријеч", те да је Хрватска учествовала у сукобима, јер се морала бранити када је неко напада.

Месић сматра бесмисленим да РС тражи наплату ратне штете за градове које је Хрватска војска разрушила, јер су рушени градови и у Њемачкој, Јапану и другим земљама.

Предсједник Хрватске рекао да се не слаже са постојањем тајних спискова, због чега многа лица нису сигурна дали ће бити суђена или притворена, додавши да је Хрватска са Србијом и Црном Гором постигао споразум да се дају тужилаштвима и да они наставе поступак.

"Мој приједлог је да надлежним тужилаштвима у тим земљама раде по тим списковима. Нема разлога да тако не буде и са БиХ", напоменуо је Месић.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog